Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Bàssem an-Nabrís

Ciutat de procedència: Palestina

Ciutat d'acollida: Barcelona

Període d'acollida: 2012-2014

Obres destacades:

Amal xaeriya (Obra poètica), Yawmiyat al-harb ala Ghazza (Diari de la guerra de Gaza), Totes les pedres (poemari àrab-català), La camisa blanca i altres contes

Bàssem an-Nabrís és el quart escriptor acollit pel PEN Català en el marc del programa Escriptor Acollit, que permet donar aixopluc durant dos anys un escriptor o escriptora amenaçat, perseguit o en risc de ser empresonat com a conseqüència de la seva feina. Abans s’havien beneficiat del programa la periodista i escriptora tunisiana, Sihem Bensedrine, la periodista de Zimbawe, Rhoda Mashavave i el poeta i novel·lista en llengua berber, Salem Zenia.

L’escriptor palestí va arribar el 28 de juny a Catalunya, procedent del camp de refugiats Khan Younis de Gaza, per residir per un període de dos anys a Barcelona. An-Nabrís aterra a Barcelona gràcies al Programa Escriptor Acollit, promogut pel PEN Català, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, l’Àrea de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; que pretén donar aixopluc als escriptors amenaçats i perseguits arreu del món com a conseqüència de la seva feina, facilitar que aquests escriptors puguin desenvolupar-la amb total llibertat i permetre la interacció amb escriptors, intel·lectuals i gent de la cultura del país.

Bàssem an-Nabrís, un dels poetes palestins més destacats de la seva generació, ha patit l’atac a la seva llibertat d’expressió, així com també a la seva llibertat personal, per part dels fonamentalistes de Hamàs, que van arribar a bombardejar la casa on vivia amb la seva família i que segueixen perseguint-lo pel fet de no haver callar i continuat expressant la seva crítica al règim en els articles que publica en un diari àrab online. Malgrat això, an-Nabrís ha declarat públicament que tot i que Hamàs vol que estigui callat i que els escriptors palestins visquin en la tragèdia, aquesta repressió a la qual estan sotmesos els dóna força per seguir escrivint. L’escriptor palestí arriba a Barcelona sense la seva família, però amb la recompensa, segons el seu propi testimoni, de poder escriure en llibertat.

Actualment, Bàssem an-Nabrís continua vivint a Barcelona i col·laborant amb el PEN Català.