Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Jairo Antonio Videa

Ciutat de procedència: Managua

Ciutat d'acollida: Barcelona

Període d'acollida: 2021-2023

Editor i periodista. Nascut a Managua (Nicaragua), Jairo Videa estudia Comunicació a la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua. S’implica des de molt jove amb espais i organitzacions del món del periodisme i la comunicació on desenvolupa treballs d’investigació periodística sobre política, drets humans, immigració i col·lectius vulnerabilitzats, entre d’altres.

El 2017, amb només vint-i-un anys,  cofunda Coyuntura, un diari digital independent de periodisme d’investigació amb una perspectiva jove i diversa que neix amb l’objectiu d’obrir debats i provocar el canvi social a Nicaragua i la regió. Des del mitjà, Videa condueix treballs d’investigació sobre corrupció, drets humans, salut, polítiques públiques, medi ambient… Però són principalment els seus treballs de denúncia dels crims de lesa humanitat comesos pel Govern de Nicaragua sota el mandat de Daniel Ortega, els que el porten a ser perseguit per les autoritats nicaragüenques fins al punt d’haver-se d’exiliar. Després d’un any i sis mesos vivint a Hondures com a refugiat sota l’auspici de l’ACNUR, el 2020 Videa retorna a Nicaragua amb la idea de reprendre la seva tasca periodística.

Participa en el Programa Regional “Adelante” de la International Women’s Media Foundation (IWMF) i en el Programa de Periodisme Digital i Combat a les Fake News de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Però les amenaces i la persecució sistemàtica a què està sotmesa la llibertat de premsa al seu país, el porta a abandonar Nicaragua novament. Actualment, és resident del programa Escriptor Acollit del PEN Català.

Des de Barcelona, ciutat d’acollida, Videa segueix exercint el periodisme com a codirector de Coyuntura on publica els seus treballs. El diari compta actualment amb més de 200.000 lectors mensuals que segueixen els seus reportatges que ara també aborden les relacions entre Espanya i Amèrica central.