Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Milthon Robles

Ciutat de procedència: San Pedro Sula (Hondures)

Ciutat d'acollida: Barcelona

Període d'acollida: 2018-2020

Periodista, escriptor i locutor, nascut a San Pedro Sula (Hondures), on ha exercit la seva professió durant dècades. Robles és també un activista pels Drets Humans i ha treballat en la rehabilitació de joves associats a bandes delictives. Els seus reportatges d’investigació s’han centrat en la corrupció, malversació de fons públics, explotació de recursos naturals, així com l’explotació sexual de dones i nens. Aquestes investigacions han tingut una àmplia difusió en els mitjans i en les pàgines web de referència de les organitzacions per a la defensa dels drets humans al seu país. La seva feina de periodista, associada a la seva faceta d’activista, l’han portat a ser objecte de múltiples amenaces, intimidacions i agressions per part tant de les autoritats governamentals com del crim organitzat.

Els atacs contra Milthon Robles van augmentar exponencialment després dels seus reportatges sobre l’activitat il·legal coneguda com a “impostos de guerra”. Es tracta d’extorsions fetes a petits comerços per part de bandes criminals en les quals estaven implicats membres del govern nacional, policia, exèrcit i grans empreses. Robles va investigar àmpliament el tema i, a finals de 2015, en va començar a parlar al programa de la ràdio local “Centro Informativo” on col·laborava, emetent el testimoni de les víctimes de la trama delictiva. Aleshores, el seu telèfon va ser intervingut, les xarxes socials on escrivia van ser piratejades i va començar a rebre amenaces directes per tal que abandonés la seva investigació periodística. Més tard, va patir un intent d’atropellament i tiroteig des d’un vehicle en marxa. Finalment, el 19 de setembre de 2016, va ser segrestat en ple carrer i va rebre una pallissa brutal durant quatre hores. Va ser alliberat amb la condició que deixés d’investigar. Va passar tres mesos sota amenaces de mort constants i va haver de canviar tot sovint de domicili. Gràcies al suport de Reporters sense Fronteres, Freedom House i el PEN Internacional va poder fugir d’Hondures i va refugiar-se a Espanya el desembre d’aquell any. Actualment, és resident del programa Escriptor Acollit del PEN Català i viu a Barcelona.

Des de l’exili, Robles ha continuat amb el periodisme d’investigació sobre bona part dels països de l’Amèrica Llatina, que coneix a fons gràcies a les llargues estades que hi ha fet. Tot i ser fora d’Hondures, també continua rebent amenaces.