El pròxim 15 d’octubre a les 13.30h al Pati de les Dones del CCCB, en el marc de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta,  Óscar Martínez, Jairo Videa i Daniel Treminio, tots tres periodistes d’investigació centreamericans, conversen sobre les dificultats d’exercir l’ofici en contextos de violència, en els quals donar a conèixer la veritat quasi sempre significa posar en risc la pròpia vida.

Martínez, Videa i Treminio provenen d’una de les regions més perilloses i violentes del planeta pels periodistes: Centre Amèrica. En països com El Salvador o Nicaragua són els propis governs, quan no són directament els narcos o els pandilleros, els qui controlen la informació i, si és necessari, persegueixen, encarceren i fins i tot assassinen als periodistes, convertint així la tasca d’investigar i informar en un acte d’alt risc, cada vegada més difícil de dur a terme. Com informar quan a ningú li interessa la veritat? Quin valor té la paraula quan la violència esdevé quotidiana?

El salvadoreny Óscar Martínez és cap de redacció de Elfaro.net i autor de Los muertos y el periodista (Anagrama, 2021). Jairo Videa i Juan Daniel Treminio, ambdós periodistes nicaragüencs, són cofundadors del diari digital Coyuntura i actualment formen part del Programa Escriptor Acollit del PEN Català. En aquesta sessió, conversen amb el periodista i escriptor Álvaro Colomer sobre els reptes de l’ofici en contextos on la vida dels periodistes està altament amenaçada.