El 19 d’abril de 2012, el PEN ha acomplert els seus 90 anys d’existència, 90 anys  treballant pels seus objectius fundacionals. Malgrat la situació de dificultats del nostre entorn, el PEN Català es projecta cap al futur per continuar exercint la diplomàcia cultural arreu i essent un punt de referència per als escriptors i escriptores del país, amb uns objectius ben definits i amb programes que involucrin tot el col·lectiu. En aquest sentit, el PEN Català vol encara un nou repte de futur, tot ampliant la seva tasca i treballant ben al costat d’editors, de periodistes i guionistes, per tal d’anar-nos adaptant també  als nous reptes del món de l’escriptura.

El 90è aniversari del PEN Català ha arribat acompanyat d’un reconeixement institucional que encoratja l’entitat a continuar treballant pel seu ideari. Per bé que el 2005 el PEN Català havia estat reconegut amb la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya, ha estat darrerament que s’ha anat reconeixent la tasca continuada i essencial del PEN Català, tant pel que fa a les terres de parla catalana com a nivell internacional.

El PEN Català va ser guardonat l’any 2010 amb el Premi a la Trajectòria Internacional d’una entitat i la seva projecció internacional de Catalunya. A aquest guardó del Govern de la Generalitat, l’any següent, s’hi va sumar l’any següent la tercera edició del Premi Internacional Unescocat al PEN Català, en una cerimònia que va coincidir amb el 27è aniversari de la institució. El Centre UNESCO de Catalunya reconeixia així la tasca desenvolupada pel PEN Català en la promoció de la llibertat d’expressió i la projecció de la llengua i la cultura catalanes.