TRAJECTÒRIA

José Rubén Zamora Marroquín és un reconegut periodista de Guatemala, fundador de tres periòdics a Guatemala: Siglo Veintiuno, Nuestro Diario i elPeriódico. És una de les veus més crítiques del govern de Guatemala, José Rubén Zamora i els seus col·laboradors de elPeriódico s’han centrat en investigar i denunciar les diferents trames de corrupció en l’administració pública i l’àmbit privat. El 29 de juliol de 2022, Zamora va ser detingut en el seu domicili i portat a la presó per la Policia Nacional Civil. Aquest mateix dia es van congelar els seus comptes bancaris. El 30 de juliol, la seu de elPeriódico va ser ocupada per agents del Ministeri Públic i de la Policia Nacional Civil, que van retenir i van incomunicar als empleats del diari, impedint-los sortir de l’edifici. Unes setmanes més tard, Flora Silva, directora financera del periòdic, també va ser detinguda. Tots dos van ser detinguts per la Fiscalia sota càrrecs inventats de rentada de diners, xantatge, tràfic d’influències i conspiració per a la rentada de diners.

El registre a la casa de Zamora i oficines del diari van ser perpetrades per la Policia Nacional Civil pel fet que la Fiscalia Especial contra la Impunitat a Guatemala (FECI) del Ministeri Públic (MP) acusa el periodista de suposats delictes de rentada de diners, xantatge, tràfic d’influències i conspiració per a la rentada de diners.

La detenció de Zamora es va produir cinc dies després que es publiquessin en l’edició dominical de elPeriódico fortes acusacions de corrupció contra diversos funcionaris. No obstant això, la repressió i les amenaces contra el periodista se succeeixen des de fa anys. En 2003, el seu domicili va ser registat arran de la publicació de Ríos Montt investigations, La Mafia y el Ejército, i d’algunes de les seves notes.

A l’octubre de 2021, Zamora va denunciar que tant el president Giammattei com María Consuelo Porras Argueta, Fiscal General i Cap del Ministeri Públic, fabricaven un cas en contra seva per a empresonar-lo. Al setembre de 2021, la Fiscal Consuelo Porras va ser sancionada pels Estats Units baix acusacions d’obstrucció a la justícia a Guatemala. Els actes de corrupció també van ser revelats en recerques del periodista José Rubén Zamora en diverses administracions presidencials.

Organitzacions internacionals i regionals com l’Associació de Periodistes de Guatemala (APG) i gremis de periodistes han manifestat el seu rebuig públicament per la detenció de Zamora, com un clar atac a la llibertat d’expressió a Guatemala. Recentment, al setembre de 2022, Pedro Vaca Vila-real, Relator per a la Llibertat d’Expressió de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), en la seva declaració R196/22, va expressar la seva preocupació per la falta de garanties per a l’exercici de la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa a Guatemala, i va demanar al govern que garantís plena i efectivament aquests drets.

Zamora és beneficiari de mesures cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) des de 2003.

“És moment de treure la nostra política nacional de les sorres movedisses del fem de la corrupció, la impunitat i el narco i transformar-la en un fonament sòlid per a construir un país decent, just, civilitzat, on els somnis, les esperances i demandes postergades tinguin resposta i on tots capiguem, en un context de respecte i pluralitat (…). Quant a mi, passaré el meu últim dia en la presó, si és necessari, com a pres polític de Giammattei, Miguelito i el Pacte de Corruptes, abans d’assassinar la meva consciència”.

Discurs de Rubén Zamora pel Dia del Periodista a Nicaragua, 2019.

 

ACTUA

Les autoritats de Guatemala han d’alliberar immediata i incondicionalment a José Rubén Zamora Marroquín, i posar fi a tots els processos penals oberts en contra seva.

Això és el que pots fer:

 

Fes campanya:

Escriure a les autoritats guatemalenques demanant l’alliberament immediat i incondicional de José Rubén Zamora Marroquín, i el cessament de tots els processos penals en curs contra ell. Les cartes poden enviar-se a:

 

President de Guatemala: Dr. Alejandro Giammattei

 • Email: drgiammattei@gmail.com,
 • Twitter: @DrGiammattei

Vicepresident de Guatemala: César Guillermo Castillo Reyes

 • Twitter @GuilleCastilloR
 • Email: uip@vicepresidencia.gob.gt

 

Fiscal General de Guatemala i cap del Ministeri Públic: Dra. María Consuelo Porras Argueta

 • Email: infoyprensa@mp.gob.gt, info@mp.gob.gt
 • Facebook: https://www.facebook.com/mpguatemala/?ref=page_internal
 • Twitter: @MPguatemala
 • Instagram: mpguatemala

Ministre de Relacions Exteriors: Mario Búcaro Flores

 • Email: mbucaro@minex.gob.gt
 • Twitter: @MarioBucaroGT

Director del Sistema Penitenciari de Guatemala: Joaquín Rodrigo Flores Guzmán

Twitter: @Dgspg

Si us plau, envia emails sobre el seu cas a les Ambaixades de Guatemala al seu país.

Xarxes socials

Conscienciar sobre el cas de José Rubén Zamora en les xarxes socials, utilitzant els missatges d’exemple que apareixen a continuació i les etiquetes #RubenZamora #FreeRuben #ImprisonedWriter #EscriptorPerseguit

Facebook

El periodista guatemalenc José Rubén Zamora s’injustament empresonat des del juliol de 2022 per les seves recerques sobre corrupció en el govern de Guatemala. Avui m’uneixo a PEN International per a demanar el seu alliberament immediat i incondicional. Si us plau, actua amb nosaltres, junts som més forts #RubenZamora #FreeRuben #ImprisonedWriter [inserir enllaç].

Dono suport a la campanya del Dia de l’Escriptor Empresonat de PEN Català amb el PEN International i em solidaritzo amb el periodista guatemalenc José Rubén Zamora. Signaràs i compartiràs aquesta petició, demanant el seu alliberament? La teva signatura importa. #JoséRubenZamora #FreerubenZamora [inserir enllaç]

Twitter

El periodista guatemalenc #RubenZamora està injustament detingut per les seves recerques sobre corrupció en el govern de Guatemala. Amb el @PENCatala @pen_int, demano que #LiberenARubenZamora #FreeRuben. Si us plau, actua amb nosaltres, junts som més forts. RT #EscriptorPerseguit [inserir enllaç]

Dono suport a  la campanya del Dia de l’Escriptor Empresonat de @PENCat i el @pen_int i em solidaritzo amb el periodista guatemalenc #JoséRubénZamora. Demanaràs el seu alliberament? La teva veu importa #EscritorEncarcelado @ChepeZamora [inserir enllaç].

Abast

Us animem a més a:

 • Publicar articles i articles d’opinió en la teva premsa nacional o local destacant el cas de José Rubén Zamora i l’estat de la llibertat d’expressió a Guatemala; Organitzar actes públics, conferències de premsa i manifestacions per a donar a conèixer el cas de José Rubén Zamora.
 • Revisar i promoure les recerques de José Rubén Zamora en elPeriódico.