TRAJECTÒRIA

Server Mustafayev és un ciutadà tàrtar de Crimea, periodista i defensor dels drets humans, fundador i coordinador del moviment popular pels drets humans Crimean Solidarity (Solidaridat de Crimea) a la Crimea ocupada per Rússia.

El 21 de maig de 2018, diversos agents del Servei Federal de Seguretat de Rússia (FSB) van assaltar la residència de Musafayev a Bakhchisaray, al sud de Crimea, abans de portar-lo a la seu del FSB a Simferopol, la capital de la península. Al dia següent, va ser enviat a presó preventiva i acusat de «pertinença a una organització terrorista» en virtut de l’article 205.5 part 2 del Codi Penal rus pels seus presumptes vincles amb Hizb ut-Tahrir, una organització vetada a Rússia però legal a Ucraïna.

El 22 de febrer de 2019, Mustafayev va ser acusat a més de «conspirar per a prendre el poder per mitjans violents» en virtut de l’article 278 del Codi Penal rus. Va ser traslladat des de Crimea fins a la Federació Russa el 12 de setembre de 2019 i el seu judici es va iniciar poc després a la ciutat sud occidental de Rostov-on-Don. Mustafayev va emmalaltir diverses vegades durant el judici, però se li va negar l’atenció mèdica necessària i se’l va obligar a comparèixer davant el tribunal. El 16 de setembre de 2020, el Tribunal Militar del Districte Sud de Rostov-on-Don el va condemnar a catorze anys en una colònia penal de règim estricte per càrrecs falsos. Altres set homes, tots membres de Solidaritat de Crimea, també van rebre llargues condemnes de presó com a part del cas. El Tribunal Militar d’Apel·lació de Vlasikha, Moscou, va confirmar la sentència de Mustafayev el març de 2022. No s’espera que sigui posat en llibertat abans de setembre de 2034.

Server Mustafayev, nascut el 5 de maig de 1986, està casat i té quatre fills. Es troba retingut en Tambov, Sibèria, lluny de la seva llar i de la seva família de Crimea. El PEN International, juntament amb el PEN Català, denúncia greus decisions en els procediments judicials contra ell, entre elles la seva prolongada detenció preventiva i el fet que es trobi detingut en la Federació Russa. Segons el dret internacional, Crimea constitueix un territori ocupat i la Federació Russa, com a potència ocupant, està obligada a no treure d’allí a presoners civils. Jutjar a civils en tribunals militars també viola les normes internacionals de drets humans. El juny de 2018, el Parlament Europeu va instar les autoritats russes a alliberar immediatament a Mustafayev, una crida reiterada el novembre de 2021 per part del Grup de Treball de l’ONU en matèria de Detencions Arbitràries.

Abans de ser traslladat a la Federació Russa, Mustafayev va escriure una conmovedora carta en la qual expressava la seva convicció d’alçar la veu en contra de l’ocupació russa de Crimea, encoratjava als seus companys periodistes a escriure sobre els abusos en matèria de drets humans en aquesta península i agraïa especialment a PEN Ucraïna pel seu suport.

Mustafayev és un dels 15 ciutadans ucraïnesos, periodistes i activistes de drets humans que actualment es troben entre reixes per motius polítics, tant en la Federació Russa com a la Crimea ocupada.  El PEN Internacional ja havia condemnat reiteradament les profundes restriccions a la llibertat d’expressió a la Crimea ocupada. Després de la invasió militar massiva d’Ucraïna per part de la Federació Russa el 24 de febrer de 2022, el ja limitat espai cívic de la península s’ha reduït encara més. Desenes de residents de Crimea han estat portats a judici simplement per demanar la pau, en flagrant violació d’un dret internacional que obliga la Federació Russa a respectar les lleis penals del territori ocupat. A les escoles locals s’estan imposant els «estàndards russos» i està desapareixent gradualment l’ensenyament de la llengua, la història i la literatura ucraïneses. Els tàrtars de Crimea també s’han vist afectats de manera desproporcionada pels avisos de reclutament i anomenats a files per a servir en les forces armades russes.

Al setembre de 2022, l’Assemblea de Delegats de PEN Internacional va adoptar una resolució que condemnava una guerra en tota regla per part de la Federació Russa contra Ucraïna i instava la Federació Russa a posar fi immediatament a aquesta.

«És fàcil trencar un dit, impossible destrossar un puny. Units, som invencibles» Server Mustafayev

ACTUA

Des del PEN Català, amb el PEN International,  considerem que Server Mustafayev és blanc d’atacs pel seu treball en matèria de drets humans i per exercir pacíficament el seu dret a la llibertat d’expressió, i fa una crida perquè sigui alliberat de manera immediata i incondicional. Això és el que pots fer:

Defensa

Comunica’t amb el teu Ministeri de Relacions Exteriors i contactes diplomàtics, per a:

  • -Plantejar el cas de Server Mustafayev en fòrums internacionals, exigint el seu alliberament immediat i incondicional i que, en espera del seu alliberament, se li proporcioni atenció mèdica adequada;
    -Demanar públicament l’alliberament de tots els periodistes i activistes de drets humans de Crimea detinguts en la Federació Russa i Crimea ocupada únicament per l’exercici pacífic del seu dret a la llibertat d’expressió, inclosos Server Mustafayev, Osman Arifmemetov, Marlen (Suleyman) Asanov, Rosteixen Akhtemov , Remzi Bekirov, Tymur Ibrahimov, Seyran Saliyev, Ruslan Suleymanov, Rustem Sheikhaliyev, Amet Suleymanov, Vilen Temeryanov, Oleksiy Bessarabov, Vladyslav Yesypenko, Nariman Dzhelyal i Iryna Danilovych;
    -Continuar instant la Federació de Rússia que posi fi a la guerra a Ucraïna de manera immediata i incondicional.

Xarxes socials

Crea consciència sobre el cas de Mustafayev en les xarxes socials, utilitzant els models de missatge següents i les etiquetes #FreeMustafayev #ImprisonedWriter

Facebook

Avui, m’uneixo a la campanya del Dia de l’Escriptor Empresonat del PEN Català i el PEN International, demano l’alliberament immediat i incondicional del #EscriptorEmpresonat Server Mustafayev, tàrtar de Crimea, qui es troba entre reixes en la Federació Russa per motius polítics. Uneix-te a mi i actua:

(enllaç notícia)

#ServerMustafayev

Twitter

Avui, m’uneixo a la crida del @PENCatala i el @pen_int per a l’alliberament del tàrtar de Crimea i #EscriptorEmpresonat #ServerMustafayev, el qual es troba entre reixes en la Federació Russa per motius polítics. Uneix-te a mi i actua:

(enllaç notícia)

Solidaritat

Els missatges de solidaritat es poden enviar utilitzant aquest formulari:

Tingues en compte que tots els missatges han d’estar escrits en rus perquè les autoritats penitenciàries els acceptin. Si no parles rus, utilitza el model de missatge que es mostra a continuació, o escriu un altre missatge en anglès, francès o espanyol, i ens encarregarem de la traducció:

Estimat Server, et desitjo bona salut i fortalesa i espero que aviat siguis alliberat. Tots estem pensant en tu i estem al teu costat, amb solidaritat i respecte.

Дорогой Сервер, желаю Вам крепкого здоровья и сил, и надеюсь, что Вы скоро будете освобождены. Мы все думаем о Вас и поддерживаем в знак солидарности и уважения.

Projecció

També t’animem que donis visibilitat al cas de Mustafayev, a la situació que travessa la llibertat d’expressió a la Crimea ocupada i a la guerra de la Federació Russa contra Ucraïna mitjançant:

  • -La publicació d’articles i articles d’opinió en la teva premsa local i nacional.
  • -L’organització d’esdeveniments públics, conferències de premsa i manifestacions.
  • -La promoció de publicacions i activitats de PEN Ucraïna, inclosos els «Diàlegs sobre la guerra» (Dialoguis On War), «Paraules i bales» (Words and Bullets), «Aquí i ara: Històries de Periodistes en Guerra» (Here-And-Now: Stories of Journalists at War), i «Paraules Solidàries» (Solidarity Words). Per a obtenir més informació, visita el lloc web de PEN Ucraïna.