El passat 22 de novembre l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i el Departament de Filologia Romànica i Cultures Europees de la Universitat Jaume I de Castelló van organitzar un homenatge al professor i escriptor Joan Francesc Mira amb motiu del seu 80è aniversari.

L’acte acadèmic, que va tindre lloc a la sala Germà  Colom de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, va estar presidit per la rectora de l’UJI, Eva Alcón, i comptà amb la presència d’Adolf Piquer, director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; Rubén Montañés, secretari del Departament de Filologia Romànica i Cultures Europees; i altres professors i amics de l’homenatjat, com Vicent Salvador, Vicent Pitarch, Ali Brancal, Anna Gascon i Ernest Nabàs.

Com a preàmbul, el propi Joan Francesc Mira va pronunciar una conferència sobre memòria i literatura. Tot seguit va tindre lloc l’homenatge amb una revisió de les aportacions crítiques sobre l’obra de Mira, a càrrec de Daniel Pérez Grau, i la ronda d’adhesions i felicitacions per part de destacades institucions i entitats culturals dels Països Catalans. Manolo Gil, vicepresident del PEN Català pel País Valencià, va llegir en nom de l’associació la felicitació corresponent. L’acte va finalitzar amb una declamació de fragments de l’Odissea, traduïda per Mira, a càrrec de Cinta Massip amb l’acompanyament musical de guitarrista Toti Soler.

L’escriptor, antropòleg, traductor i sociòleg Joan Francesc Mira (València, 1939) és Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Premi 9 d’Octubre de les Lletres Valencianes, Medalla de la Universitat de València, soci d’honor de l’AELC, acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de La Llengua, president d’Acció Cultural del País Valencià, entre altres. Entre les seues obres destaquen Purgatori, Borja Papa, El tramvia groc, Crítica de la nació pura o Els Borja: família i mite. Ha traduït l’Odissea, La divina comèdia i Els Evangelis. Soci del PEN Català, va ser membre de la junta directiva i vicepresident pel País Valencià.