3 d’octubre de 2017

Des del Comitè d’Escriptors per la Pau del PEN Internacional volem expressar la nostra profunda preocupació pels esdeveniments que van atemptar contra la voluntat democràtica dels catalans durant la recent celebració del referèndum. Les accions de la policia, armada i amb casc, assaltant ciutadans pacífics de totes les edats haurien d’avergonyir el govern espanyol, així com també el Consell de la Unió Europea, per la seva manca de resposta davant aquests fets.

Aquesta acció seria considerada intolerable en qualsevol societat, encara més en un país que s’ha enorgullit d’emergir com una democràcia després dels anys foscos de la Guerra Civil i de la dictadura. Com a Escriptors per la Pau, estem profundament preocupats que es puguin reobrir les ferides polítiques i socials d’aquelles dècades.

Des del Comitè condemnem la violència utilitzada per les forces de l’estat espanyol contra els catalans l’1 d’octubre de 2017.

Creiem que un conflicte entre governs mai no pot ser l’excusa per desencadenar violència sobre ciutadans pacífics que volen donar la seva opinió a través del vot. De la mateixa manera que l’ordre d’un tribunal tampoc no pot ser excusa per utilitzar la força per evitar la lliure i legítima expressió de la dissidència. Creiem que, en aquest cas, la força utilitzada va ser excessiva.

Demanem que la llibertat d’expressió, tant si és exercida a través del vot, per via oral o escrita, sigui respectada per tots els estaments de les autoritat espanyoles. Fem una crida a les institucions europees, i en particular al Parlament Europeu, perquè recordin a Espanya els límits que la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Convenció Europea de Drets Humans posa a les seves accions.

English version