El Primer Concurs Internacional d’Humor Gràfic sobre Llibertat d’Expressió en Memòria d’Anna Politkòvskaia és una iniciativa de l’Associació l’Oliva i la Llibreria Papasseit de Manresa. Hi col·laboren l’Instituto Quevedo del Humor, el PEN Català i els mitjans de comunicació La Marea i La Directa. Té com a precedent el Primer Concurs Internacional d’Humor Gràfic sobre Drets Laborals, celebrat el 2015, que va comptar amb la participació de 700 dibuixos de 56 països i 265 autors.
Aquesta iniciativa vol ser un homenatge a la periodista Anna Politkòvskaia en el desè aniversari del seu assassinat i a tots els periodistes, escriptors, dibuixants, bloguers, pintors i altres artistes que treballen per defensar la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa malgrat les dificultats i persecucions que aquests drets pateixen arreu del món.

Anna Politkòvskaia (Nova York, 1958 – Moscou, 2006) va treballar a Novaia Gazeta, publicació per la qual va investigar i escriure fins el mateix dia del seu assassinat, en particular sobre les dues guerres de Txetxènia i els esdeveniments que s’hi relacionen. Amenaçada de mort per haver denunciat atrocitats contra civils, es va haver d’exiliar durant uns mesos l’any 2001. No només va informar des de Txetxènia, sinó que es va involucrar en la negociació per l’alliberament d’hostatges, com al teatre Dubrovka de Moscou el 2002. En els seus articles, va denunciar totes les injustícies i atrocitats comeses contra la població civil, tant per part de les forces federals russes com de les autoritats txetxenes o dels rebels. Quan la van assassinar, treballava en un article sobre presumptes pràctiques de tortura dutes a terme per les unitats de seguretat del primer ministre txetxè prorús Ramzan Kadírov.

El concurs neix amb l’objectiu de considerar i recompensar la dedicació dels col·lectius que lluiten per aquesta llibertat i amb la voluntat de ser un canal que faci visible l’art concebut com a reivindicació del dret a pensar lliurement. És obert a qualsevol persona major de 18 anys amb obres originals en format digital o paper que es presentin abans del 31 d’agost de 2016.

Bases del concurs