La detenció de Samar Badawi, prominent defensora dels drets humans i germana del bloguer empresonat Raif Badawi, és un nou exemple del fet que els activistes pels Drets Humans són al punt de mira de les autoritats saudites i de la manca total de llibertat d’expressió d’aquest país.

Segons diferents informes, Samar Badawi va ser detinguda el 12 de gener per demanar la posada en llibertat del seu exmarit, Waleed Abu al-Khair, i per publicar a Twitter una fotografia d’aquest a la presó. El dia següent va quedar en llibertat sota fiança.

«Les autoritats saudites han demostrat un cop més el menyspreu que senten pels Drets Humans i per la llibertat d’expressió. El PEN Internacional insta les autoritats saudites a cessar immediatament la intimidació de les veus crítiques i la forta repressió actual contra la llibertat d’expressió», ha informat Jennifer Clement, presidenta del PEN Internacional.

El maig de 2014, el germà de Samar, Raif Badawi, va ser condemnat per «insultar l’Islam» i per «fundar un lloc web liberal». Va rebre una multa d’un milió de riyals (aproximadament 266.000 dòlars), una sentència de deu anys de presó i mil fuetades. Abans de ser-li imposada aquesta condemna ja havia passat dos anys a la presó.

L’advocat de Raif Badawi, Waleed Abu al-Khair, és un conegut defensor dels Drets Humans que actualment compleix una condemna de 15 anys de presó relacionada amb la seva tasca de protecció i defensa de la llibertat d’expressió i els drets humans a l’Aràbia Saudita.

El PEN Internacional seguirà monitorant el progrés del cas de Samar Badawi.

Traducció d’Ivan Monleón