La Crida per la Terra des del món de les lletres es presenta a la fira Literal

El nou Comitè d’Emergència Climàtica del PEN Català s’ha donat a conèixer amb la publicació de la Crida per la Terra des del món de les lletres, tota una declaració d’intencions del que vol ser aquesta nova línia d’actuació de l’entitat: davant la greu crisi climàtica i ambiental a què ens enfrontam, la gent del món de la literatura no pot restar al marge. El PEN no aspira a substituir les associacions ecologistes que fa anys que fan una feina magnífica: el PEN pretén afegir al seu clam l’òptica especial dels escriptors, els traductors, els editors i els periodistes.

El manifest del PEN va ser presentat en roda de premsa el passat dia 19 de maig, amb un ressò mediàtic molt considerable. Dos-cents noms de la literatura i la cultura la catalanes li donaven suport, amb una remarcable diversitat d’àmbit d’actuació, procedència geogràfica i edat. El manifest, ara mateix, continua obert a noves signatures, que poden ser individuals o d’entitats. L’AELC, entitat còmplice, ja ha acordat la seva adhesió.

L’endemà, dissabte dia 20, el text va ser presentat en el primer acte públic del nou Comitè. La fira Literal, “fira d’idees i llibres radicals”, celebrada a la Fabra i Coats del barri barceloní de Sant Andreu, va ser un marc ben adequat: els nous reptes ecològics eren un dels temes centrals de tota la programació del cap de setmana.

Laura Huerga, presidenta el PEN Català, va fer la salutació inicial, seguida de la primera part de l’acte: un diàleg que mantenia Miquel Àngel Llauger, cap del comitè, amb Laia Malo i Josep Lluís Badal. Tots dos són escriptors de llarga trajectòria i d’obra molt diversa. El diàleg va partir de dos llibrets diferents però amb algun curiós punt en comú: Xirp, de Josep Lluís Badal, és un relat líric i terrible alhora amb una presència molt important dels ocells i els seus cants, mentre que Brunziments, fet entre d’altres persones per Laia Malo, és un llibret a mig camí entre la ciència i la creació artística, centrat ni més ni menys que en els sorolls dels insectes pol·linitzadors. Com viu un escriptor el fet que la seva matèria primera es vegi amenaçada de manera tan seriosa? A partir d’aquesta pregunta inicial, el diàleg va transcórrer per terrenys com la tradició literària i filosòfica que ens pot ajudar a enfrontar la crisi actual, l’oblit dels noms dels elements naturals o el lligam entre pèrdua de la biodiversitat i empobriment cultural i lingüístic.

La segona part de la trobada va ser la presentació de la Crida a càrrec de Miquel Àngel Llauger, que va insistir en què el text i l’acte no volen ser altre cosa que un punt de partida de més accions que el PEN Català vol dur a terme en aquest àmbit. El dos escriptors convidats van cloure l’acte amb la lectura de la declaració.