El passat 18 de gener Jairo Videa i Juan Daniel Treminio, actuals beneficiaris del Programa Escriptor Acollit del PEN Català van visitar l’Institut Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat com a activitat final d’un projecte multidisciplinari creat pel professorat del centre a partir de la proposta educativa del PEN Català.

Jairo Videa i Juan Daniel Treminio van entrar a les aules dels tres grups de 4t d’ESO del centre per explicar, de primera mà, la seva experiència com a periodistes en un context de dictadura (com és actualment Nicaragua, país d’origen dels joves escriptors); per il·lustrar breument el context sociopolític de la regió Centreamericana i per compartir amb els nois i noies del Joanot Martorell la seva vivència personal en els gairebé dos anys que porten acollits a casa nostra.

Gràcies al treball previ desenvolupat al centre, la visita de Treminio i Videa fou molt profitosa per ambdues parts. En aquest sentit, la complicitat entre el centre i el PEN va ser clau. Primer  a l’hora de facilitar l’accés a documentació a partir de la qual treballar continguts, i posteriorment en resoldre les preguntes que els nois i les noies anaven tenint a mesura que treballaven amb els materials.  Un altre recurs important a l’hora d’aproximar-se al tema va ser el diari digital Coyuntura, codirigit per Videa i Treminio. Cada alumne havia escollit tres notícies de “Coyuntura” mitjançant les quals havia après tant allò que s’hi explicava (vulneracions de drets humans, persecució de la dissidència, situació social i política de Nicaragua, conseqüències del règim de Daniel Ortega, etc) com la manera de redactar i aproximar-se periodísticament a un fet.  Amb la perspectiva de la feina feta, l’alumnat s’havia preparat preguntes que volia formular als joves periodistes basant-se en les seves pròpies inquietuds i reflexions.

A banda de les tres sessions amb els grups classe, l’alumnat de l’optativa de ràdio va fer una entrevista als escriptors acollits pel PEN a Ràdio Joanot, la ràdio de l’escola, que podeu escoltar-la clicant a aquest enllaç.

Podem dir sense cap mena de dubte que la visita al Joanot Martorell va ser una experiència transformadora per totes bandes. Les sessions que Videa i Treminio van conduir a les aules de l’institut van estar presidides pel silenci, l’interès, el respecte i l’emoció. Els nois i noies de 4t d’ESO (i el professorat que els acompanyava) tenien moltes ganes d’escoltar i entrar en diàleg amb els escriptors acollits pel PEN. Tant fou així que a mesura que anaven passant les sessions, més membres de la comunitat educativa s’anaven sumant a les xerrades (professors d’altres assignatures, alumnes de primer de batxillerat, etc.).

És en dies com aquest que un munt de coses prenen sentit. El 18 de gener, al Joanot Martorell hi van confluir: un professorat que es deixa la pell i que busca estratègies per fer arribar el coneixement als seus alumnes i dues grandíssimes persones com en Jairo i en Juan Daniel amb qui hem tingut el privilegi de coincidir el dos darrers anys al PEN. Dues persones que miren als ulls de nois i noies de quinze anys i els diuen coses com que “El món es canvia amb paraules, no amb silencis”. A partir d’aquí només poden passar coses autèntiques.

Dóna un cop ull als materials didàctics relacionats amb el Programa de l’Escriptor Acollit:    Jo soc l’estrangerSigues altaveu i Ídols lletraferits.

Si tens interès a portar alguna acció del Programa Escriptor Acollit al centre educatiu on treballes, posa’t en contacte amb nosaltres a: ofuste@pencatala.cat