Un any més, el PEN Català ha participat com a entitat col·laboradora en el Curs de Literatura Popular que la Universitat d’Alacant organitza cada primavera a Altea (la Marina Baixa). En l’edició d’enguany (la cinquena) l’eix temàtic que servia de pretext per a configuració de l’ampli programa de conferències, tallers, rutes literàries, espectacles, concerts i exposicions al voltant de la literatura i l’educació en valors ha estat «Literatura popular, ciència i pensament màgic».

Durant quatre dies (3, 4, 10 i 11 de maig de 2019), Altea s’ha erigit un any més com a «capital de la fantasia popular valenciana», simultaniejant la programació del V Curs de Literatura Popular amb les activitats de la 16a edició del Festival de Narració Oral Encontes. D’aquesta manera, tant la casa de cultura com les principals places i carrers del municipi s’han omplit d’activitats adreçades a mestres, estudiants de les Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant i públic en general.

El PEN Català, en col·laboració amb altres entitats i institucions, ha contribuït a articular un fòrum on poder compartir reflexions, dubtes, valoracions, crítiques, incerteses, savieses, sensibilitats i discussions al voltant de les possibilitats educatives de la literatura de tradició oral. En l’edició d’enguany, han participat en aquest fòrum autors i especialistes com Daniel Climent, Almudena Francés, Juanvi Martín Devesa, Joan Borja, Adelina España, Blai Senabre o Josep Bernabeu. A més a més, com a colofó al Curs, es va programar, a la plaça de l’Ajuntament, un popular i festiu concert de Dani Miquel, amb els seus Ma, Me, Mi, Mo, Músics.

A part del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, el CEFIRE d’Alacant i l’Ajuntament d’Altea, el PEN Català ha col·laborat en aquest V Curs de Literatura Popular conjuntament amb altres entitats tan prestigioses com la Càtedra Enric Valor, la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Grup d’Estudis Etnopoètics i la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

 

Text de: Joan Borja