La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, i la Degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, han presentat avui dimarts, 5 de setembre, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Manifest en què es demana la petició d’alliberament de l’escriptor i periodista suec d’origen turc, Hamza Yalçin, empresonat aquest mes d’agost per les autoritats espanyoles, acusat de terrorisme. Durant la presentació també hi han intervingut l’advocat de l’organització Alerta Solidària, David Aranda, encarregats de la defensa de Hamza Yalçin, i la dona de Yalçin, Seda Sanlier.

El Manifest denuncia la detenció del periodista i escriptor suec Hamza Yalçin per part de l’estat espanyol i sol·licita el seu immediat alliberament per part de les autoritats espanyoles, ja que les acusacions fetes sobre ell estan basades en falses atribucions dins d’una campanya de repressió a la premsa lliure per part del govern de Turquia. A més, posa de relleu que amb el seu manteniment a la presó, el govern d’Espanya pot ser còmplice d’un govern com el turc mancat de garanties democràtiques que atempta contra la llibertat de premsa i la llibertat d’expressió i comet un abús constant contra els Drets Humans.

Hamza Yalçin va ser detingut per les autoritats espanyoles per una ordre de detenció internacional el passat 3 d’agost a l’aeroport de Barcelona- el Prat, per haver criticat les polítiques repressives del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. Des d’aleshores es troba a la presó i sota l’amenaça de ser extradit a Turquia. Hamza Yalçin és ciutadà suec des de 2006. El 1987 va obtenir la condició de refugiat polític pel fet d’haver estat perseguit al seu país d’origen per les seves idees i la seva lluita per les llibertats. Ha estat torturat i condemnat a mort a Turquia.

Donen suport al Manifest diverses entitats i associacions catalanes i internacionals que defensen la llibertat d’expressió i els Drets Humans, i resta obert perquè d’altres entitats i persones s’hi sumin.

Signa la petició