El dijous 8 de juny va tenir lloc a Girona la 10a Jornada de Formació en Polítiques i Gestió Cultural, organitzada per l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal del Gironès i la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona. Adreçada a tècnics de cultura o d’altres departaments de l’Administració pública,
gestors culturals i responsables d’empreses, entitats i projectes culturals.

Al llarg d’aquesta jornada, es va dur a terme la xerrada Acció cultural i joventut a càrrec de Jaume Colomer. Entre les idees que es van plantejar, destaquem que la decisió de participar o no en una pràctica cultural és multifactorial. La qüestió econòmica és important, però per si sola no és suficient. Si no hi ha interès per la pràctica no participaran en l’activitat cultural. Que determina el seu interès?: confiança en l’operador, experiència prèvia satisfactòria, espai conegut i protegit, conformitat de grup, oportunitat de transgressió i oportunitat de participar en la producció.

Un altre factor crucial és el dels canals d’informació. És rellevant escollir els canals que freqüenta la gent jove, també els arguments que s’utilitzen i finalment qui són els emissors. Un altre factor és l’accessibilitat i aquí el temps conciliable és fonamental. Els joves, al contrari del que es tendeix a pensar, tenen molt poc temps per fer totes les coses que volen fer. La mobilitat també és important (horaris del transport públic), la qüestió econòmica i el consentiment familiar. Finalment i no per això més important, hi ha el factor de la desigualtat que depèn del grup social de pertinença, de l’estatus social, del capital social…

Després, es va dur a terme una taula rodona final amb Edu Ortiz, Jordi Duran, Marta Riera, Clara Saperas i Gemma Rodríguez. Rodríguez, directora del PEN Català va presentar el projecte europeu Engage Now i els seus resultats.