V Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català a l’escriptor d’Eritrea Dessale Berekhet Abraham.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, el PEN Català, amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear i de l’Ajuntament de Lloseta, presenta el programa d’activitats a les Illes Balears amb el títol La paraula crema el foc. Literatura i llibertat d’expressió, amb la voluntat de contribuir a difondre la tasca del PEN Català i sensibilitzar la ciutadania sobre els casos de vulneració del dret a la llibertat d’expressió arreu del món.

Durant aquests actes de celebració s’atorgarà el V Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català a l’escriptor d’Eritrea Dessale Berekhet Abraham, acollit a Noruega dins de la xarxa internacional de ciutats refugi, ICORN (International Cities of Refuge Network). El premi pretén mostrar la solidaritat i el suport a tots aquells escriptors i escriptores empresonats, perseguits o amenaçats a causa dels seus escrits i portar a terme un dels objectius del PEN Català de defensa del drets dels escriptors a expressar-se lliurament. És per aquest motiu que va crear l’any 2010, el Premi Internacional Veu Lliure. En la seva primera edició, l’any 2010, el premi va recaure en l’escriptor i periodista cubà Normando Hernández González. L’any 2011 el guardonat va ser l’escriptor d’expressió amaziga Salem Zenia, l’any  2012, l’Africà Koulsy Lamko i el 2013 va ser guardonada l’escriptora de la Terra dels Naga, Easterine Kire.

La paraula crema el foc”. Literatura i llibertat d’expressió
La programació de prevista per commemorar el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit compta amb activitats a les Illes Balears i al Principat de Catalunya:

A Mallorca, divendres, 14 de novembre:
–       Recital “Rompre Barrots” a partir de textos d’escriptors perseguits, amb la participació de Dessale B. Abraham (Eritrea) i Bassem-an- Nabris (Palestina) escriptor que ha estat acollit pel PEN Català a Barcelona. L’acte tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Lloseta, a partir de les 19h. L’acte el presentarà el vicepresident del PEN Català a les Illes, Miquel Àngel Llauger.
–       Sopar d’atorgament del V Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català a l’escriptor d’Eritrea Dessale B. Abraham, al restaurant Can Carrossa de Lloseta, a partir de les 21h.

A Menorca:
–       Dissabte, 15 de novembre, Recital “Rompre Barrots”, amb la participació de Dessale B. Abraham (Eritrea) i Bassem-an- Nabris (Palestina). L’acte tindrà lloc a Sala d’actes de l’IES Joan Ramis, a partir de les 20h. L’acte estarà presentat per Cinta Arasa.
–       Divendres 21 de novembre, Recital “Rompre Barrots”, a la Sala de Cultura de Sa Nostra, a partir de les 20h. L’acte el presentarà Miquel Àngel Llauger.

La celebració del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit 2014 es completa amb altres activitats organitzades a Barcelona,  el 18 de novembre, amb una taula rodona sobre la presència de la literatura als mitjans, presentada per la Presidenta del PEN Català, Carme Arenas i amb la participació de diferents periodistes  del País València, les Illes i el Principat de Catalunya; i finalment, es clouran els actes amb la projecció de la pel·lícula “Soy Cuba”, del director rus Mijaíl Kalatózov que es podrà veure a Agramunt, el dissabte 22 de novembre, amb un cinefòrum sobre la censura moderat per l’escriptora  i guionista Gisela Pou.

Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català a l’escriptor Dessale Berekhet Abraham
El PEN Català presenta el guanyadora del V Premi Internacional Veu Lliure, que enguany ha recaigut l’escriptor d’Eritrea Dessale Berekhet Abraham.
Va néixer a Eritrea a mitjans dels anys 70. Bona part de la seva infància la va passar en una escola aïllada, marcada per uns principis forts i radicals.
Ha dedicat la seva vida professional al periodisme i a la literatura. Des de la ràdio i des de dos diaris independents, on tenia columnes d’opinió setmanals, Dessale ha realitzat una important tasca de promoció de les llengües tigre i tigrinya. Pel que fa al vessant més literari de la seva tasca, ha publicat dos llibres culturals i cinc històries per a nens.
Com a periodista, convençut infatigable a favor de la defensa de la llibertat i dels Drets Humans, ha convertit els seus textos en una arma de lluita contra la injustícia i la manca de democràcia imperant en el seu país. Aquesta determinació va posar en greu perill la seva vida.
A Eritrea, governada per un únic partit, el Front Popular per la Democràcia i la Justícia, la tasca de Dessale està considerada una amenaça i un desafiament. El president del país, Isaias Afwerki, al poder des de la independència, l’any 1993, governa amb mà de ferro i no permet l’existència de més opcions polítiques que el seu propi partit, malgrat que la constitució estableix la pluralitat política.
L’any 2001 el règim, amb un nou i contundent cop de força, va prohibir la premsa privada i la situació es féu irrespirable per a qualsevol mitjà de comunicació que no fos totalment afí al règim. Dessale va fundar la revista en llengua tigreTakiyat, que tingué una vida breu, com a conseqüència de la situació política. Testimoni de l’empresonament i la persecució de molts dels seus amics i col·legues de professió, Dessale es va veure forçat a fugir. Des del seu exili a Uganda, conjuntament amb d’altres periodistes eritreus, impulsà el web www.unitedheartz.com, amb l’objectiu d’aportar informació veraç i lliure. El portal, però, va ser clausurat.
L’any 2013, juntament amb els seus compatriotes i col·legues de professió Ruth Zecarias Ghebre i  Mebrahthu Teclesion Berhe, va ser guardonat  amb el Premi Internacional de Premsa que atorga la CJFE (Canadian Journalists for Free Expression) pel seu compromís ferm amb un periodisme honest i lliure.
Actualment és l’escriptor acollit a la ciutat noruega de Bø, que forma part de la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi per Escriptors Perseguits (ICORN) com Barcelona i Girona.
Recentment ha fundat el PEN d’Eritrea, tenint molt presents els seus col·legues morts, empresonats o exiliats com a conseqüència de la manca absoluta de llibertat d’expressió al seu país.

El Cartell del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit.-
Amb motiu del 15 de novembre, des de fa uns anys, el PEN Català edita un cartell, l’original del qual s’encarrega a un prestigiós artista, que en aquesta edició 2014 ha creat Ignasi Aballí.
Ignasi Aballí (Barcelona, 1958) va estudiar Belles Arts a Barcelona i es va llicenciar el 1981. La seva obra s’ha exposat a centres com ara el Drawing Center (Nova York), Le Printemps de Septembre (Tolosa) i la Biennal de Venècia del 2007. Aballí també ha exposat al Museu Serralves (Porto), Ikon Gallery (Birmingham) i ZKM (Karlsruhe, Alemanya).

Raquel Abad
premsa@pencatala.cat
www.pencatala.cat