El Comitè d’Escriptors Perseguits del PEN Català ha establert contacte amb Ryma Sheermohammadi, de cara a la col·laboració en iniciatives de denúncia de les violacions dels drets humans a l’Iran.

Ryma Sheermohammadi, d’origen iranià i resident a Barcelona, és traductora i intèrpret i s’ha dedicat també a la traducció literària. Conjuntament amb Amaya Blanco, ha traduït el volum Poemas enjaulados (editorial Pre-textos) de la poeta iraniana Mahvash Sábet. El llibre, escrit des de la presó, ha servit a les traductores per dur el seu missatge de llibertat per tot l’estat, mitjançant presentacions i clubs de lectura. El llibre també ha estat utilitzat per fer tallers d’escriptura a les presons catalanes de Quatre Camins i Centre Penitenciari de Dones de Barcelona. Actualment Sheermohammadi treballa en el projecte d’un espectacle teatral en català a partir d’aquests poemes.

Malauradament, Mahvash Sábet està d’actualitat per haver estat condemnada a deu anys de presó, en el marc de la repressió exercida pel règim fonamentalista iranià contra la comunitat baha’i. Als seus 70 anys, ha hagut de passar 155 dies en aïllament abans de passar a la secció general.

Mahvash Sábet

Ryma Sheermohammadi també és autora de la traducció, en català i juntament amb Xavier Valls en aquesta ocasió, del volum El vent se m’endurà, una selecció de poemes del conegut cineasta iranià Abbas Kiarostami, que ha aparegut l’editorial Karwan aquest passat 2022.

Ara mateix, Ryma Sheermohammadi està impulsant, juntament amb un grup d’universitàries d’origen iranià que estudien a Barcelona, una associació per a la denúncia de les greus violacions dels drets humans de l’Iran. Els atacs als drets fonamentals s’han vist agreujats després de les revoltes iniciades el passat mes de setembre arran de la mort de la jove Mahsa Amini, detinguda per no portar correctament el vel i morta en custòdia policial. Aquest col·lectiu difondrà els diferents casos de persones que han patit violacions de drets humans, i la seva feina ha de servir perquè col·lectius com el PEN i els seus socis es facin ressò d’aquestes situacions.

D’entre els casos que volen denunciar Sheermohammadi en destaca un, per la seva rellevància i urgència. És el cas de Mehdi Bahman, escriptor i il·lustrador condemnat a mort després d’haver estat acusat d’espionatge en favor d’Israel,  per haver concedit una entrevista a una televisió israeliana. Bahman es dedica, com a intel·lectual, al diàleg entre les distintes religions iranianes i a promoure la convivència entre la majoria musulmana i les minories cristiana, Baha’i i jueva. El PEN Català treballarà en les accions de denúncia, que resulten urgents, després de les darreres execucions de detinguts amb motiu de les revoltes.