El PEN Internacional i el PEN Català estan molt preocupats per la decisió del Tribunal Suprem espanyol, que ha confirmat la condemna del raper mallorquí Valtonyc. La sentència és de 3 anys i 6 mesos de presó per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces.

Lamentem la decisió del Tribunal Suprem de confirmar la sentència de presó per a Valtonyc”, ha manifestat Laurens Hueting, coordinador de programes europeus del PEN Internacional. “Cridem a posar fi a la Llei Mordassa, que silencia les expressions artístiques que les autoritats consideren poc favorables. També demanem que Espanya respecti les seves obligacions en matèria de Drets Humans en el context de les lleis europees i internacionals. La llibertat d’expressió només pot ser restringida en circumstàncies limitades i sota condicions estrictes. Creiem que en aquest no han estat així.”

“El procés contra Valtonyc demostra l’impacte alarmant de la Llei Mordassa, que ha servit per criminalitzar la protesta pacífica i el dissentiment a Espanya. En una democràcia, els artistes i altres ciutadans no haurien d’enfrontar-se a processos criminals ni ser empresonats per criticar les autoritats”, ha dit Carme Arenas, Presidenta del PEN Català.

El músic i poeta Valtonyc (nom artístic de Josep Miquel Arenas Beltrán) va ser arrestat per primera vegada l’agost de 2012 després que Jorge Campos Asensi, President de la fundació nacionalista Círculo Balear, denunciés que una de les seves cançons incitava a la violència contra la seva persona i altres membres de la fundació. Tot i que aquests càrrecs van ser retirats el 2015, el fiscal va decidir processar Valtonyc pels càrrecs de ‘greus insults contra la Corona’, ‘enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes’ i ‘amenaces’. El 22 de febrer de 2017, l’Audiència Nacional el va sentenciar a tres anys i sis mesos de presó i a pagar 3.000 euros d’indemnització a Campos Asensi.

L’efecte nociu de la Llei Mordassa
El PEN Internacional i el PEN Català estan profundament preocupats pels efectes de la Llei Mordassa (Desembre 2014) i la consideren un deteriorament alarmant en el respecte i la protecció dels drets humans a Espanya. Resumidament, la llei permet el processament de delictes sumaris i delictes menors – com grafitis, lletres de cançons o poemes – com a crims de terrorisme o tràfic d’armes. Des de l’entrada en vigor el juliol de 2015 hi ha hagut un gran nombre de denúncies i arrests d’artistes, escriptors, periodistes i usuaris de les xarxes socials que havien expressat de forma pacífica el seu dissentiment o la crítica a les autoritats.

L’expressió artística sota atac
A part del procés legal contra Valtonyc, també estem preocupats per l’efecte inhibitori d’aquesta llei per l’expressió artística. Per exemple, la poeta catalana Dolors Miquel Abellà va ser atacada a les xarxes socials i acusada per l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians d’injúries contra els sentiments religiosos pel seu poema Mare Nostra (una paròdia del parenostre) a la cerimònia dels Premis de la Ciutat de Barcelona el 16 de febrer de 2016. El cas va ser retirat el 15 de març de 2016. El 13 de setembre de 2017 un vídeo de l’artista mallorquí Ferran García Sevilla, que mostra una bandera independentista catalana durant les celebracions de la Diada de Catalunya de l’11 de setembre de 2016, va ser retirat de YouTube després d’una denúncia anònima, per violar les Normes de la Comunitat.

Més informació:
– La notícia al web del PEN Internacional
– El cas Valtonyc al blog Veu Lliure