El PEN Català s’ha adherit a aquest comunicat del PEN Internacional que publiquem traduït:

El PEN horroritzat pel salvatge atac al setmanal satíric francès Charlie Hebdo

(7 de gener de 2015) El PEN Internacional i els centres PEN d’arreu del món condemnen l’atac sense precedents a la redacció de la publicació francesa Charlie Hebdo a París, on han mort dotze persones i set n’han resultat ferides.

Aquesta no és la primera vegada que periodistes, editors, escriptors, dibuixants i traductors han estat objectius d’atacs per expressar opinions que podien ofendre, indignar o escandalitzar certs sectors de la societat. Fins ara, però, mai no s’havia produït una agressió d’aquestes dimensions a Europa. No es pot justificar l’ús de la violència per silenciar o intimidar aquells que denuncien, per molt que el seu punt de vista pugui resultar ofensiu.

Davant d’aquesta violència, és necessari que tots els governs i líders religiosos reforcin el seu compromís amb la llibertat de premsa i amb la defensa de la llibertat d’expressió com a dret humà fonamental. Aquest atac ha de ser investigat immediatament i de manera imparcial, seguint els estàndards internacionals i els seus autors lliurats a la justícia.

Algunes declaracions fetes per membres de la comunitat PEN:

John Ralston Saul, President del PEN Internacional: El PEN està horroritzat per l’atac salvatge a Charlie Hebdo. Avui tota la família PEN se solidaritza amb els periodistes de França i d’arreu del món, que cada vegada més són víctimes de la violència per exercir el dret a la llibertat d’expressió.

Jean-Luc Despax, President del PEN Francès: Malgrat aquest acte atroç, la llibertat d’expressió roman intacta, sigui expressada mitjançant l’art, la sàtira o l’anàlisi.

Salman Rushdie, membre del PEN Anglès: La religió, una forma medieval d’irracionalitat, combinada amb les armes modernes esdevé una amenaça real a les nostres llibertats. Aquest totalitarisme religiós ha causat una mutació mortífera en el cor de l’Islam i n’hem vist les tràgiques conseqüències a París. Em solidaritzo amb Charlie Hebdo, com hauríem de fer tots, per defensar l’art de la sàtira, que sempre ha reforçat la llibertat contra la tirania, la deshonestedat i l’estupidesa. “Respecte per la religió” ha esdevingut una frase feta per indicar “tem la religió”. Les religions, com totes les altres idees, poden ser subjectes de crítica, de sàtira i de valenta irreverència.

Sofi Oksana, membre del PEN Finès: Aquells de nosaltres que vivim en estats democràtics, molt sovint donem per garantida la llibertat d’expressió. I no ho està. Necessitem defensar-la i protegir-la cada dia i això significa tolerància zero a cada acció que vulgui minvar-la.

Carme Arenas, Presidenta del PEN Català: Les actituds intolerants d’una minoria ha de servir per reforçar l’actitud de defensa aferrissada de la llibertat d’expressió.