L’entitat reconeix així el seu compromís amb la defensa de la llibertat d’expressió al Marroc.

El periodista i escriptor Ali Lmrabet (Tetuan, 1959) ha guanyat el premi Veu Lliure que atorga cada any el PEN Català coincidint amb els actes del dia internacional de l’escriptor perseguit, que se celebra el 15 de novembre. L’atorgament del premi ha tingut lloc al Casal Can Alcover, de Palma.

Lmrabet obté el guardó per la seva aferrissada defensa de la llibertat d’expressió al Marroc, especialment en el camp de la premsa escrita. Lmrabet ha escrit en diferents mitjans de comunicació del Marroc sempre crítics amb el règim i n’ha fundat de propis com la revista Demain o Demain Magazine i sobretot Duman, aquesta en llengua àrab, que apareix el 2002. Lmrabet va ser condemnat a tres anys de presó, però fou indultat el 2004. Tot i això, el 2005 se li prohibí l’exercici de la seva professió al Marroc.

Amb aquest guardó, el PEN Català vol reconèixer tota la feina feta per Lmrabet en defensa de la llibertat d’expressió, un dels objectius fonamentals i fundacionals del PEN.

Amb motiu de la concessió del guardó, Lmrabet farà una gira d’actes arreu dels Països Catalans. El proper dilluns dia 18 de novembre, Lmrabet serà a la Universitat Jaume I de Castelló, on participarà a la taula: “La lluita per la llibertat d’expressió des del periodisme independent al Marroc”, juntament amb Amador Iranzo, Rosa Agost, Àngels Gregori i Josep Palomero. El mateix dia a la tarda participarà a l’Octubre CCC (València) a la taula “La ficció de la llibertat” amb Mercè Ibarz i Toni Mollà, moderats per Gustau Muñoz.  El dia 28 tancarà la gira a Barcelona amb un acte a la llibreria Calders juntament amb l’editor de Comanegra, Joan Sala, que tindrà per títol “On és la llibertat d’expressió?”.