El passat dijous 13 d’octubre es va inaugurar al vestíbul de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona l’exposició “Escriptors Africans” del GELA (Grup d’estudi de Llengües Amenaçades), amb participació del PEN Català, que es podrà visitar fins al 18 de novembre.  A més, en el marc de l’exposició s’han dut a terme diverses taules rodones sobre literatura i llengües africanes.

Un dels objectius d’aquesta exposició és donar a conèixer una selecció d’escriptors africans i les seves obres, així com mostrar la riquesa literària de l’Àfrica. La mostra ens permet conèixer escriptors africans que escriuen en llengües europees, però també autors africans que escriuen en llengües africanes.

L’exposició fa una síntesi de totes aquestes aportacions i, alhora, dona una perspectiva global de la literatura que es produeix al continent africà. D’entrada, s’ha tingut en compte tots els països del continent, sense fer distincions de colors (Àfrica negra) ni pseudo-geogràfiques (Àfrica subsahariana). I, sobretot, s’ha tingut en compte totes les llengües.

Hi podem trobar, per exemple, escriptors marroquins (Tahar ben Jelloun) o algerians (Assia Djebar), que escriuen en francès, al costat d’escriptors egipcis (Taha Hussein, Naguib Mahfuz, Nawal el Saadawi) que escriuen en àrab; i també escriptors marroquins (Asmaa Aouattah) i algerians (Salem Zenia) que escriuen en amazic i català.