L’informe va ser presentat dimecres, a les Nacions Unides a Ginebra, en la sessió de l’Examen Periòdic Universal d’Espanya (EPU). L’EPU és un observatori que avalua la situació dels drets humans en els diferents països a partir d’informes de les ONG, de les institucions i del mateix govern.

Barcelona (ACN).- L’organització d’escriptors PEN Català ha denunciat davant l’ONU la marginació de la llengua catalana en l’àmbit de la justícia, durant l’Examen Periòdic Universal (EPU) al qual s’ha sotmès l’estat espanyol entre aquest dimecres i aquest divendres a la seu de les Nacions Unides a Ginebra. A través del representant del PEN Internacional, el PEN Català va poder presentar al novembre un informe de quatre pàgines on es denuncia la vulneració d’un dret fonamental dels ciutadans com és l’ús de la seva llengua als jutjats. Ara aquest informe ha arribat a la sessió on organitzacions i estats membres de l’ONU avaluen el grau de compliment dels drets humans per part de l’estat espanyol.

Després d’una introducció a la situació legal i pràctica de la llengua catalana a Catalunya, l’informe exposa dades estadístiques sobre el limitat ús del català en sentències, judicis orals i altres actes i documents judicials. Per tot això, conclou que els governs català i espanyol han de ‘posar tots els mecanismes perquè aquest dret –l’ús del català– pugui ser exercit en qualsevol circumstància’. L’informe acaba amb unes recomanacions, entre les que es demana a l’ONU i altres organismes internacionals que tinguin en compte la situació de la llengua i cultura catalanes i que donin suport a les peticions i denúncies dels catalans en aquesta matèria. A més, demana a l’Alt Comissionat pels Drets Humans de les Nacions Unides que intervingui perquè el govern espanyol garanteixi el dret a usar el català en qualsevol administració, especialment la de justícia.