Els membres del PEN Català han pogut participar en aquesta enquesta feta a escriptors d’arreu del món

El Centre Americà del PEN acaba de publicar l’informe Global Chilling: The Impact of Mass Surveillance on International Writers que evidencia l’efecte perjudicial de la vigilància del govern dels Estats Units i d’altres països en la llibertat d’expressió i de creació. Les conclusions de l’informe, basat en una enquesta feta a 800 escriptors de tot el món, són alarmants.

La preocupació sobre la vigilància és actualment gairebé tant alta en escriptors que viuen en democràcies (75%) com entre aquells que viuen en països no democràtics (80%). De fet, els nivells d’autocensura declarats pels escriptors dels països democràtics s’estan acostant als nivells d’aquells que viuen en països autoritaris o semi-democràtics.

Els escriptors enquestats també consideren que la vigilància massiva ha perjudicat significativament la credibilitat dels Estats Units com a país defensor de la llibertat d’expressió. Així que, prenent com a referència els resultats de l’enquesta, el PEN insta al recentment elegit Congrés dels Estats Units a donar prioritat a la reforma dels programes de vigilància massiva que violen els drets constitucionals i els Drets Humans internacionals.

Un informe encara més exhaustiu i amb resultats d’altres enquestes serà publicat durant la primavera del 2015.

El conegut diari nordamericà The New York Times ha publicat un article amb un resum d’aquest informe i evidenciant les seves conclusions.