Ahir al vespre es va celebrar a Santanyí el sopar de lliurament del II Premi Internacional Veu Lliure.  Aquest acte va cloure el programa d’activitats de la Setmana el PEN a Mallorca. 

Una trentena d’assistents s’ha congregat avui a Santanyí en el sopar d’atorgament del Premi ‘Veu lliure’, que el PEN Català atorga a un escriptor que hagi patit captiveri o persecució per causa de les seus escrits i que enguany ha recaigut en l’escriptor d’expressió amazig Salem Zenia. Aquest ha estat el darrer acte de tot un seguit d’activitats el PEN Català ha organitzat aquesta setmana a diverses ciutats: Palma, Binissalem i avui a Santanyí sota l’epígraf Setmana del PEN a Mallorca.

El sopar de lliurament del premi ha comptat amb la presència de la directora general de Cultura del Govern de les Illes, Isabel Cerdà; el conseller de Cultura del Consell de Mallorca Joan Rotger; el director de l’IEB Cristòfol Vidal i la coordinadora d’activitats de l’Institut Ramon Llull, Margalida Vidal.

Durant el sopar la presidenta del PEN, Carme Arenas, s’ha referit a la importància, “en moments difícils”, de donar un ple suport a la cultura i a la llengua. Arenas ha destacat que “l’escriptor necessita una llengua amb bon estat de salut”, perquè és el seu instrument de treball i li cal una eina moderna que li permeti l’excel·lència literària.

També ha recordat que massa sovint els escriptors són vistos com un perill, com un amenaça i els poders totalitaris tendeixen a perseguir-los pel fet que els escriptors tenen un poder excepcional: “el poder de la paraula”.

Arenas ja recordat que la defensa dels drets lingüístics i la llibertat d’expressió són dues de les tasques fonamentals del PEN  des de la seva creació el 1921. “Són molts els escriptors que arreu del món encara es veuen perseguits, amenaçats, torturats i fins i tot empresonats o assassinats per haver expressat les seves idees lliurement”, ha reblat.

L’escriptor guardonat,  Salem Zenia, ha rebut una escultura de Guillem Aulí, donada per la Conselleria de Cultura. En el seu parlament, Zenia s’ha referit a la situació del seu país recordant que “vinc d’un país on obrir la boca és delicte, estimar és un crim, ser diferent, prohibit”. “No estic defensant una causa perquè és la meva causa” ha dit, “sinó perquè és una causa justa. I és per això que també defenso tots les causes justes del món”, “pertanyem a un espai comú, compartim moltes coses. El nostre deure és fixar-nos sobretot en les coses que ens uneixen” ha afegit.

Zenia, que ha volgut agrair el guardó,  ha manifestat que  “aquest premi és un projecte noble. Per a mi no és solament un reconeixement, sinó també una protecció que sempre deuré al PEN Català”.

Ha tancat l’acte el batlle de Santanyí, Miquel Vidal, que ha obert la vil·la de Santanyí a totes “les causes justes com la que es premiava en el sopar”.