UNESCO de Catalunya reconeix la tasca desenvolupada per l’associació d’escriptors per promoure la llibertat d’expressió i la projecció de la llengua i la cultura catalanes.

La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, ha rebut aquest dilluns de mans del director del Centre UNESCO de Catalunya, Miquel Àngel Essomba, el III Premi Internacional UNESCOCAT, en una cerimònia que ha coincidit amb el 27è aniversari de la institució. El jurat ha decidit atorgar el guardó al PEN Català, una associació d’escriptors que des de la seva fundació, l’any 1922, ha servit de plataforma per a la projecció internacional de la literatura catalana.

D’acord amb els objectius del PEN Internacional, el PEN Català aspira a representar un espai de diàleg entre llengües i cultures on la llengua i la literatura catalanes aconsegueixin una presència significativa, i a esdevenir com l’associació d’escriptors de referència en la defensa del dret a la llibertat d’expressió, el mutu coneixement entre cultures i la defensa dels drets lingüístics i de la pau.

L’acte ha comptat amb les intervencions del director d’UNESCOCAT, Miquel Àngel Essomba; Fèlix Martí, president honorari d’UNESCOCAT que ha parlat els 15 anys de la Declaració Universal de Drets Lingüístics; Carles Llorens, director General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya i Rita Marzoa, periodista i membre del jurat del premi que ha estat l’encarregada de fer la glossa del PEN. L’acte ha clos amb amb l’actuació musical d’Abdoulaye Guissé.

Tercera edició dels premis

El Premi Internacional UNESCOCAT s’atorga anualment a persones o entitats catalanes en reconeixement de la seva decisiva contribució a la promoció dels valors i eixos de treball de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència, la Cultura i la Comunicació (UNESCO), que el mateix Centre UNESCO de Catalunya vehicula a l’àmbit cultural català des de l’any 1984.

Els guardonats de les edicions anteriors van ser el músic Jordi Savall i la soprano Montserrat Figueras (2009); i la Fundació del FC Barcelona (2010).

Text íntegre de la intervenció de la presidenta del PEN Català, Carme Arenas, amb motiu del lliurament del Premi UNESCOCAT.