El PEN Internacional celebra que Orhan Pamuk hagi estat guardonat amb el Premi Nobel de Literatura pel 2006, en tractar-se no solament d’un escriptor extraordinari sinó també d’un gran defensor de la llibertat d’expressió. 

Com han declarat Jiri Grusa i Joanne Leedom-Ackerman, President i Secretària general, respectivament, del PEN Internacional, “la narrativa d’Orhan Pamuk, rica de matisos, estableix ponts i obra portes a la literatura, la història i el llenguatge de les civilitzacions, que ens mostra en la seva cruïlla. Orhan Pamuk és un autor que combina una gran obra literària amb coratge i saviesa humanística. Ell representa, pel PEN, l’obertura de perspectives globals cap a la creació d’un món en pau on conviuen diferents formes de creativitat”.

Orhan Pamuk va ser portat a judici el 2005, en base al conegut article 301 del Codi Penal Turc, sota l’acusació d’haver insultat, en les seves obres, el fet nacional turc. És d’esperar que l’atorgament del Nobel de Literatura a aquest autor serveixi per posar en relleu que a Turquia hi ha encara molts escriptors i periodistes que són jutjats simplement per expressar la seva opinió. Aquest fet ha estat subratllada per Karin Clark, Presidenta del Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN Internacional, que ha declarat: “Orhan Pamuk escriu sobre temes que es relacionen amb la identitat i l’experiència de les minories. Per molts escriptors turcs, aquests són temes que els poden portar als tribunals i, en alguns casos, a la presó. Celebrem de manera especial que un escriptor d’aquest calibre i coratge hagi rebut aquest honor.”

Més informació:

Orham Pamuk. Libertad para escribir, La Vanguardia, 13 d’octubre de 2006.