El PEN Català s’ha adherit a la campanya de commemoració del 10è aniversari de l’execució de l’escriptor nigerià Ken Saro-Wiwa que centrarà les activitats del Dia de l’Escriptor Empresonat 2005. 

Ken Saro-Wiwa, escriptor, poeta i activista polític i social nigerià, va fundar el MOSOP, un moviment per defensar la supervivència del poble ogoni (una petita tribu de camperols i pescadors que vivien en la zona del fèrtil delta del riu Níger) davant la constatació del desastre ecològic que estava afectant la seva terra natal i la seva gent. Aquest moviment tenia un caire més ecològic que polític. Des de mitjan anys cinquanta, el territori dels ogoni patia els efectes de la contaminació industrial provocada per l’extracció del petroli: les aigües estaven contaminades per les fuites de petroli, les flames de les erupcions de gas il·luminaven les nits i una pudor de sofre ho inundava tot. Segons Saro-Wiwa, els ogoni estaven patint un genocidi i el MOSOP reclamava, sempre amb mitjans pacífics, que el govern de Nigèria i les companyes petrolíferes (com la Shell) que operaven en la zona, compensessin aquell poble per tot allò que estava perdent.

En la primavera del 1994, Saro-Wiwa i vuit companys seus, tot i les proves evidents que no havien estat presents en el lloc del crim quan aquest es va cometre, van ser detinguts i acusats d’instigació a l’homicidi de quatre caps ogoni, considerats aliats del govern. Després d’un any de detenció, els nou activistes van ser sotmesos a un judici del tot irregular: els membres del tribunal havien estat designats per la junta militar, i no se’ls va donar el dret d’apel·lació. El 31 d’octubre, els acusats van ser declarats culpables i condemnats a mort. La sentència es va executar el 10 de novembre de 1995.

Encara que Ken Saro-Wiwa va ser executat ja fa deu anys, el seu coratge, la seva força moral, la seva integritat i el seu bon humor han sobreviscut a través dels seus escrits i continuen animant la lluita dels ogoni i dels defensors dels drets humans.

Més informació:
Fundació Ken Saro-Wiwa
Recordar Ken Saro-Wiwa