Esono Ebalé ha estat reconegut per la seva lluita per la llibertat d’expressió a Guinea.

El dibuixant equatoguineà Ramón Esono Ebalé ha estat reconegut amb el novè Premi Veu Lliure que atorga el PEN Català. L’acte s’ha celebrat al casal cultural de Son Tugores, a Alaró i ha comptat amb l’assistència del guardonat, del batle de la vila, Guillem Balboa, així com de la presidenta del PEN Català, Àngels Gregori i del seu vicepresident per les Illes, Miquel Àngel Llauger.

El Premi Veu Lliure-PEN Català reconeix cada any algun escriptor o escriptora perseguit al seu país per les seves idees i pels seus texts. El lliurement es fa tradicionalment en alguna localitat de les Illes Balears i es converteix en una de les activitats centrals del PEN Català en aquest territori. Sempre sol coincidir amb els actes commemoratius al voltant del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, que cada any és el 15 de novembre.

El guanyador
Ramon Esono Ebalé (1977), àlies Jamón y Queso, és un guardonat escriptor, dibuixant i activista que, a més d’editar el seu blog satíric, ha publicat una novel·la gràfica, La pesadilla de Obi, el 2014, finançada per la ONG EGJustice i inspirada i crítica amb la figura de Teodoro Obiang, dictador de Guinea Equatorial.

Esono Ebalé és un conegut crític del president Obiang i el seu govern, i utilitza els seus dibuixos per denunciar i conscienciar sobre els alts nivells de desigualtat a Guinea Equatorial, així com sobre les violacions als drets humans comeses per l’Estat.

El 16 de setembre de 2017 va ser arrestat a Malabo, la capital de Guinea Equatorial, en teoria per ser interrogat pels agents de seguretat pels seus dibuixos crítics amb el president Obiang i altres càrrecs del govern. Tot i això, pocs dies després diversos canals de notícies van informar que Ebalé estava sent investigat per presumpte blanqueig i falsificació de capital. Va ser portat davant el jutge el 20 de setembre i li van preguntar sobre aquestes acusacions. Tot seguit el van enviar a la presó Black Beach de Malabo on va ser retingut en forma de detenció judicial preventiva a l’espera d’investigacions. Esono Ebalé va comparèixer als Tribunals el 3 d’octubre per declarar davant un jutge. Finalment, després de sis mesos a la presó, Ramon Esono va ser alliberat el 7 de març de 2018. Actualment viu exiliat fora de la seva Guinea Equatorial natal.

De formació autodidacta, va rebre classes de dibuix al Centre Cultural de España a Malabo i ha guanyat premis com el Regarde 9 del Festival de Còmic d’Angulema i el de la revista Àfrica i Mediterrani a Bolònia. A internet ha impulsat el webzine Las locuras de Jamón y Queso i l’emissora virtual Locos TV. Ha viscut exiliat a Paraguai i El Salvador.

En els seus còmics predomina el compromís amb la realitat política i social del seu país i exagera bastant i juga amb elements que no sols evoquen la política africana sinó també els tabús respecte a l’homosexualitat i els transvestits, per exemple.

Ha estat censurat nombroses vegades i ha arribat a publicar els seus globus sense text a l’interior per denunciar la situació. Treballa com a caricaturista en nombrosos mitjans i ha exposat també en alguns dels fòrums més importants del món.