L’Assemblea de Delegats del PEN Internacional, reunida en el seu 83è Congrés a Lviv, Ucraïna, del 18 al 21 de setembre de 2017, expressa que:

El govern espanyol no ha de ser el botxí del règim d’Erdogan en la lluita contra la llibertat d’expressió 

El govern turc ha demanat l’extradició del periodista suec Hamza Yalçin i de l’escriptor alemany Dogan Akhanli, a través el sistema de notificacions vermelles de la Interpol. Els dos escriptors, d’origen turc, van ser arrestats el mes d’agost per la policia espanyola i, malgrat que Akhani va ser posat en llibertat condicional, el seu col·lega suec fa sis setmanes que és a la presó. Ara, la justícia espanyola ha de decidir què farà amb la petició d’extradició que van
presentar les autoritats turques.

El PEN Internacional ja ha explicat diverses vegades que aquestes peticions només són fruit d’interessos polítics. L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i el Comissari de Drets Humans del Consell d’Europa ja fa temps que clamen que, a Turquia, la situació de respecte a la llibertat d’expressió i als drets humans s’hi ha vist afectada dramàticament en els darrers temps. Per tant, com que som conscients de la gravetat de les condicions en què treballen actualment els escriptors i els periodistes independents, ens preocupa seriosament que aquestes peticions d’extradició puguin ser una excusa per perseguir els detractors del Règim d’Erdogan, no només dins del mateix país sinó també més enllà de les fronteres de Turquia.

Pel que fa al cas de Dogan Akhanli, els ministres alemanys de Justícia i d’Afers Exteriors han enviat una carta als seus homòlegs espanyols al·legant que la petició d’extradició del govern turc “els preocupa tant des del punt de vista polític com legal”. L’abril del 2017, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa va constatar que “uns quants estats membres s’han aprofitat de la Interpol i de les notificacions vermelles […] per reprimir la llibertat d’expressió o perseguir dissidents polítics més enllà de les fronteres del mateix país” i demana a tots els estats membres del Consell d’Europa “que no arrestin ningú […] quan sospitin que la notificació en qüestió pot ser desmesurada.”

L’article 3 de la Convenció Europea de l’Extradició, que va ser signada per Turquia entre d’altres països, explicita que no es pot extradir ningú per raons polítiques. Actualment, el sistema judicial turc no és independent ni efectiu i, per tant, els escriptors i els periodistes turcs no tenen cap esperança de tenir un judici just al seu país: cada cop s’aplica més presó preventiva, no es proporcionen prou advocats per als acusats ni tampoc no s’aporten proves dels delictes dels quals se’ls acusa. No podem tolerar que s’acceptin les peticions d’extradició per motius polítics.

Per tant, el PEN Internacional demana a les autoritats espanyoles que, de manera urgent:
Posin en llibertat incondicional i de manera immediata Dogan Akhanli i Hamza Yalcin.
Estudiïn i valorin els informes sobre drets humans a Turquia, a l’hora d’avaluar
peticions de cooperació internacional en matèria de compliment de lleis.
No arrestin ningú quan sospitin que les notificacions vermelles que aporta la Interpol puguin ser desmesurades.

El PEN Internacional demana a Turquia que:
Alliberi tots els presos que han estat detinguts per exercir, de manera pacífica, el dret a la llibertat d’expressió.

El PEN Internacional demana a la Interpol que:
Revisi, de manera urgent, les notificacions vermelles i els missatges de difusió que arriben des de Turquia per tal de poder detectar i desestimar totes aquelles que violin la Constitució.