L’artista gràfica Victoria Lomasko, guanyadora del Premi Veu Lliure 2022 del PEN Català, va conversar el 20 de febrer amb la il·lustradora Nadia Hafid sobre el seu univers creatiu, un relat en el qual dona visibilitat a les «altres Rússies».

Sota el títol “Retrats i relats”, el col·loqui ha format part del cicle “Altres veus, altres Rússies” del CCCB, que ha comptat amb Lomasko com la seva última convidada, per la seva feina retratant la realitat de Rússia i l’anomenat “antic espai soviètic” mitjançant el reportatge gràfic.

CCCB – VICTORIA LOMAKO – ALTRES RUSSIES ALTRES VEUS

La conversa es va iniciar parlant d’artivisme (art i activisme), Lomasko, parlant de la seva manera de crear, va sentenciar que “Qualsevol art que sigui real és impensable sense la connexió amb les persones i la realitat”.

Després, van parlar de com funciona la censura a Rússia, i com Lomasko aconseguia entrar a llocs que els periodistes no tenien permès entrar, ja que ella hi anava com a il·lustradora, i que era a posteriori que hi afegia el text: “El dibuix és inofensiu fins que s’hi afegeix text” comentava Hafid.

Lomasko, exiliada a Leipzig (Alemanya), ha explicat la seva experiència sobre l’actitud que creu que ha tingut Europa en funció de l’objectiu del seu treball: “Tots estaven contents quan parlava sobre el règim de Putin, però no tant quan el feia sobre Europa”.

CCCB – VICTORIA LOMAKO – ALTRES RUSSIES ALTRES VEUS

Parlant de per què i com ha desenvolupat la seva feina, Lomasko comenta: “Em vaig trobar amb la censura, ja que no tenia la possibilitat d’exposar les meves obres a Rússia, així que vaig preferir ser un testimoni invisible”.

De la mateixa manera, l’artista ha parlat sobre l'”humanisme selectiu” dels països europeus cap a les nacions que considera bones o dolentes, sent aquest un dels temes que tracta en “Five Steps”, el seu projecte més recent, on parla del procés d’exili de les persones que venen d’aquests països.

Els grans murals que pinta Lomasko, els anomena “poemes congelats”, ja que aconsegueix transmetre coses sense pronunciar paraules.

Conscient de la seva incapacitat per a lluitar contra el règim de Putin, l’artista ha declarat que seria cínic per la seva part proposar el que hauria de fer la societat russa, encara que ha assegurat també que “encara que un art no pot parar al dictador, pot ajudar a persones en concret”.

CCCB – VICTORIA LOMAKO – ALTRES RUSSIES ALTRES VEUS

En el tancament de l’acte, la presidenta del PEN Català, Laura Huerga, ha lliurat a l’artista el guardó del Premi Veu Lliure per “la seva determinació a mostrar, a través de la seva producció artística, altres Rusias dissidents del discurs governamental actual”. El guardó és una escultura de l’artista Maties Sansaloni, cedida pel Consell Insular de Menorca.