De l’1 al 4 de juny se celebra la novena edició del Premi Ostana, nom de la localitat que els organitza. Salem Zenia, escriptor amazic acollit pel PEN Català, ha estat guardonat amb el “Premi Especial” d’aquesta edició.

Els “Premis Ostana: escriptures en llengua mare” neixen amb l’objectiu de reconèixer la tasca d’escriptors, cineastes i compositors de diverses parts del món que reivindiquen la seva llengua a través de l’art. Les llengües mare representades en aquests premis tenen en comú la característica de ser relegades a una condició de desigualtat respecte a la llengua dominant dels seus estats i, per aquest motiu, cadascuna d’elles encarna una especificitat i una biodiversitat a defensar, preservar, tutelar i explicar.

Salem Zenia participarà en el programa d’activitats d’enguany amb la conferència magistral “Les noves produccions culturals en amazic de la Cabília: del local al global. La inserció dels creadors de la Cabília en la universalitat” i la xerrada “Escriure en l’amazic de la Cabília: vida i supervivència d’una literatura minoritzada i minoritària”.

L’escriptor amazic ha estat el primer autor dins el Programa Escriptor Acollit del PEN Català. Va arribar a Catalunya l’any 2007 i va formar part del programa fins al 2009, però continua col·laborant molt assíduament amb l’associació. Poeta, narrador i periodista, és fill d’un poble, l’amazic, que lluita des de fa dècades en defensa de la seva cultura i identitat. A Algèria, Salem Zenia va ser víctima d’una doble persecució: de les autoritats governadores i dels grups islamistes armats. Casat i pare de dos fills, va decidir quedar-se amb la seva família a Catalunya i viu des del 2014 a Olot.

Consulta el programa d’activitats sencer

Salem Zenia