El PEN Català ha presentat avui el nou Programa Escriptor Refugiat, que s’emmarca en el projecte ICORN (International Cities of Refuge Network).

Enguany, la periodista tunisiana Sihem Bensedrine, defensora dels Drets Humans, és la persona que gaudirà d’aquest programa que, a Espanya, només es du a terme a Palma de Mallorca i Barcelona, ambdues gestionades pel PEN Català. Dolors Oller, presidenta de l’entitat, considera que “el programa d’acollida d’escriptors és una responsabilitat que tenim, i posa a Barcelona i a Catalunya en la xarxa de la solidaritat internacional”

Sihem Bensedrine ha estat peça clau en la denúncia sistemàtica de la violació dels drets humans i la corrupció que es duu a terme a Tunísia, i és una defensora de la premsa lliure i de les llibertats de les dones als països àrabs. Redactora en cap de Ràdio Kalima (veure document adjunt), des de 1999 viu greus assetjaments policials, ha estat empresonada i ha patit una forta campanya de difamació.

Ràdio Kalima va néixer al gener de 2009 i, en tan sols poc més d’un any de vida, aquesta ràdio via satèl•lit té una audiència cada vegada major sobretot al Nord i al Sud-Oest de Tunísia.

L’escriptora refugiada, Sihem Bensedrine, ha criticat la “complicitat existent entre Europa i els dictadors africans”. Sobre el fet que els hagin tallat el senyal de satèl·lit que usen per retransmetre Ràdio Kalima, que és europeu ha dit que “Europa té una obsessió per la seguretat i esdevé una cosa irracional. Reprimint les veus democràtiques deixen el camp lliure a les veus extremistes, i això prospera”, ha conclòs.

D’altra banda, Sihem Bensedrine serà una de les poques periodistes que podrà viatjar al Sudan, país que coneix en profunditat, com a Observadora Internacional del procés electoral que se celebrarà l’11 d’abril del 2010, en representació de la Fundació Carter .

A la roda de premsa també hi han assistit Andreu Felip, director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes i Ramon Sanahuja i Vélez, cap de Serveis de Cooperació Internacional i Immigració de l’Ajuntament de Barcelona. Les tres institucions donen suport al Programa Escriptor Refugiat, que és coordinat pel PEN Català.

Aquest programa dóna acollida, durant un any, prorrogable a dos, a un escriptor o periodista que es vegi obligat a marxar del seu país.

El poeta i novel·lista algerià Salem Zenia va ser el primer escriptor acollit a Barcelona, fa dos anys.

Vegeu el viedo de la roda de premsa