A la Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem va tenir lloc, el passat divendres, 19 de novembre, el sopar amb motiu de l’atorgament del I Premi Internacional Veu Lliure PEN Català a les Illes Balears. Aquest premi s’ha instaurat per donar suport a un escriptor/a que hagi patit o pateixi persecució per les seves paraules.

Després de sopar i d’escoltar “El Cant dels Ocells”, interpretat pel violinista Miquel Àngel Bauçà, van començar els parlaments d’Antònia Vicens (Vicepresidenta a les Illes Balears), Carme Arenas (Presidenta del PEN Català) i Normando Hernández González (escriptor premiat).

Antònia Vicens va agrair la col·laboració de les entitats col·laboradores amb la Setmana-PEN Català a les Illes Balears i al PEN la possibilitat de dedicar hores a una tasca útil: donar suport a la literatura perseguida i als escriptors amenaçats.

Carme Arenas va destacar la feina d’Antònia Vicens referent a l’organització de la Setmana-PEN a les Illes Balears i va agrair-li les seves paraules i les seves accions. Va ressaltar la necessitat del compromís amb la llibertat d’expressió i la importància de dedicar esforços per pressionar els governs enemics de la llibertat d’expressió i repressors d’escriptors i escriptores. Va exposar la significació del Premi Internacional Veu Lliure del PEN Català i va explicar els motius d’haver-lo atorgat enguany al periodista i escriptor cubà Normando Hernández González. Normando Hernández González fou director del Col.legi de Periodistes Independents de Camagüey i és un dels periodistes, escriptors i bibliotecaris cubans arrestats durant les detencions massives del 2003. Se’l condemnà a 25 anys de presó acusat de posar en perill la independència de l’estat i la integritat territorial pels seus escrits. Malgrat la seva salut precària a causa de les tortures físiques i psíquiques, se’l mantenia en una cel.la d’aïllament. Després de set anys d’empresonament, es temia per la seva vida quan va ser lliurat a les autoritats espanyoles l’estiu del 2010.

A continuació, després de rebre l’escultura d’Antoni Miquel Morro, Normando Hernández González va dirigir als assistents un discurs contingut i alhora emotiu, resumint els motius del seu empresonament, donant a conèixer els maltractaments a les presons cubanes i expressant el seu agraïment al PEN i a totes les institucions i persones que li han donat suport.

En aquest sopar de clausura de la Setmana-PEN Català a les Illes Balears hi havia una important representació política, editorial, empresarial, cultural i literària de les Illes Balears i de Catalunya. A cada taula hi havia una cadira buida, com a símbol dels escriptors empresonats. I, en una cadira de la taula presidencial, el bust en cartró de l’escriptor, acadèmic i expresident del Pen Independent Xinès Liu Xiaobo, Premi Nobel de la Pau 2010 presidia el sopar.