Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Behrouz Boochani

Escriptor i periodista

Behrouz Boochani (Ilam, Iran, 1983) és un escriptor, periodista i intel·lectual kurd. Graduat a la Universitat Tarbiat Moallem i a la Universitat Tarbiat Modares, té un màster en ciències polítiques, geografia política i geopolítica. Defensor dels drets humans i de la llengua i la cultura kurdes, va fugir de la repressió que patia per part del règim iranià. En arribar a Austràlia, fou detingut i, entre els anys 2013 i 2019, va estar empresonat al centre de detenció de l’illa de Manus. Des del seu captiveri, que va durar sis anys, Boochani va escriure, a través de WhatsApp, el llibre Cap altre amic que les muntanyes (Raig Verd, 2020), un testimoni intens i colpidor de la seva condició de refugiat. L’obra es va convertir en un èxit internacional i va obtenir nombrosos premis com el Victorian Prize for Literature, el Victorian Premier’s Prize for Nonfiction, el NSW Premier’s Literary Award, l’ABIA General Non-Fiction Book of the Year (Australian Book Industry Award) i l’State Library New South Wales National Biography Award.

Boochani és professor visitant no resident al Sydney Asia Pacific Migration Centre (SAPMiC), de la Universitat de Sydney. Com a periodista, és redactor del diari The Guardian i col·labora a The Saturday Paper, Huffington Post, New Matilda, The Financial Times i The Sydney Morning Herald. És membre honorari del PEN Internacional i ha obtingut reconeixements com un Media d’Amnistia Internacional d’Austràlia (2017), el Diaspora Symposium Social Justice Award i el Liberty Victòria 2018 Empty Chair Award, de l’Anna Politkóvskaia Award de periodisme. L’any 2020, va ser el guanyador del Premi Veu Lliure del PEN Català.

Acte de lliurament