Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Dessale Berekhet

Escriptor d'Eritrea

Va néixer a Eritrea a mitjans dels 70. Ha dedicat la seva vida professional al periodisme, a la literatura i a la promoció de les llengües tigre i tigrinya des de programes de ràdio i des de dos diaris independents, on tenia columnes d’opinió setmanals. Pel que fa al vessant més literari de la seva tasca, ha publicat dos llibres culturals i cinc històries per a nens.

Com a periodista, ha convertit els seus textos en una arma de lluita contra la injustícia i la manca de democràcia imperant al seu país. L’any 2001 el règim del dictador Isaias Afwerki, amb un nou i contundent cop de força, va prohibir la premsa privada i la situació es va fer irrespirable per a qualsevol mitjà de comunicació que no fos totalment afí al règim. Dessale va fundar la revista en llengua tigre Takiyat, que tingué una vida breu, com a conseqüència de la situació política. Va ser testimoni de l’empresonament i la persecució de molts dels seus amics i col·legues de professió, la qual cosa el va portar a exiliar-se a Uganda. Des de l’exili, conjuntament amb d’altres periodistes eritreus, impulsà el web www.unitedheartz.com, amb l’objectiu d’aportar informació veraç i lliure. El portal, però, va ser clausurat.

L’any 2013, juntament amb els seus compatriotes i col·legues de professió Ruth Zecarias Ghebre i Mebrahthu Teclesion Berhe, va ser guardonat amb el Premi Internacional de Premsa que atorga la CJFE (Canadian Journalists for Free Expression) pel seu compromís ferm amb un periodisme honest i lliure. Actualment és l’escriptor acollit a la ciutat noruega de Bø, que forma part de la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi per Escriptors Perseguits (ICORN) com Barcelona i Girona. Recentment ha fundat el PEN d’Eritrea.

Acte de lliurament