Des del Comitè d’Escriptors Perseguits del PEN català, volem mostrar la nostra indignació per la notícia de l’execució per la junta militar de Myanmar de l’escriptor Kyaw Min Yu (també conegut com a Ko Jimmy) juntament amb quatre activistes prodemocràcia. En cap moment, Kyaw Min Yu ha tingut dret a un judici i a una defensa justa per demostrar la seva innocència.
La presidenta del Comitè d’Escriptors a la Presó de PEN Internacional, Ma Thida, ha declarat:

“L’ús de la violència per silenciar Ko Jimmy i altres no farà més que augmentar la determinació d’aquells que continuen utilitzant la seva veu per resistir el govern autoritari, permetent que el seu missatge es difongui encara més. La comunitat del PEN condemna aquest acte indignant de violència estatal per part de la junta militar”.

Malgrat les crides internacionals per demanar el seu alliberament, la decisió de la junta militar de dur a terme les execucions, les primeres en més de 30 anys, és un recordatori més de la violència cruel i implacable que la junta ha exercit contra el poble de Myanmar diàriament des que va prendre el poder l’1 de febrer de 2021. Hi ha més de 70 detinguts que s’enfronten actualment a la pena de mort, la represa de les execucions judicials per part de la junta militar representa una escalada abominable en l’ús de la violència contra aquells que han estat objectiu per la seva expressió pacífica. Entre els que s’enfronten a una possible condemna a mort hi ha l’escriptor, activista prodemocràcia i membre del PEN Myanmar, Wai Moe Naing.

El PEN Català s’ha unit a la crida del PEN Internacional i condemna rotundament l’execució per part de la junta militar de Kyaw Min Yu i d’altres activistes prodemocràcia. Demanem l’alliberament immediat i incondicional de tots els detinguts injustament per la seva expressió pacífica a Myanmar.

Us demanem ressò a través de les xarxes socials amb etiquetes com #Myanmar,#KyawMinYu,#PENMyanmar.
Podeu llegir la informació sobre el manifest de denúncia a: https://www.pencatala.cat/noticia/el-pen-catala-i-centres-pen-de-tot-el-mon-condemnen-lexecucio-de-lescriptor-kyaw-min-yu-i-altres-activistes-pro-democracia-a-myanmar/

Helena Pol, Comitè d’Escriptors Perseguits del PEN Català