Material 1

Cada dia tinc davant meu desenes de carpetes. Són les còpies dels expedients de les causes penals de persones empresonades o que es troben sota investigació per terrorisme».

Per quin motiu la paraula «terrorisme» entre cometes? Perquè la majoria d’aquestes persones han estat designades terroristes. I aquesta pràctica de «designar terroristes» no només va desplaçar el 2006 la veritable lluita antiterrorista, sinó que va començar a multiplicar els desitjosos de venjança, potencials terroristes. Quan la fiscalia i els tribunals treballen no en nom de la llei ni per castigar als culpables, sinó per encàrrec polític i per rendir comptes antiterroristes al Kremlin, les causes penals es fabriquen com xurros.
La cadena de muntatge per «aconseguir confessions» garanteix de manera magnífica bons indicadors de la «lluita contra el terrorisme» al Caucas del Nord. Heus aquí el que em van escriure les mares d’un grup de joves txetxens condemnats: «Les presons reformatòries s’han convertit en camps de concentració per als joves txetxens que han estat condemnats. Són discriminats per motius ètnics. No els permeten sortir de les cel·les ni dels calabossos de càstig. La majoria o gairebé tots els joves han estat condemnats per causes “fabricades”, sense proves. En condicions d’extrema crueltat, sotmesos a humiliacions de la seva dignitat humana, ells comencen a odiar tothom. Parlem de tot un exèrcit d’homes que tornaran a casa amb les seves vides i les seves ments destrossades…».

Honestament, temo el seu odi. El temo, perquè tard o d’hora depassarà tots els límits. I no seran els investigadors que els van torturar qui pagaran els plats trencats. Les causes dels «terroristes designats» és el camp en el qual xoquen frontalment dues postures ideològiques sobre el que ocorre en la zona de l’«operació antiterrorista del Caucas del Nord»: combatem la il·legalitat amb la llei? O colpegem amb la nostra il·legalitat la seva?

Anna Politkòvskaia