El dilluns 15 de juny el PEN Català, Gran via Ràdio, Televisió de Sant Martí i Onda Migrante, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, li van donar la benvinguda al Festival Internacional de Poesia Sóc refugiat, un esdeveniment de cinc dies per celebrar el Dia Mundial de les Persones Refugiades 2020.

L’esdeveniment va estar coordinat i presentat pel periodista, escriptor i locutor hondureny Milthon Robles, actual escriptor acollit del PEN Català, i va comptar amb la participació de poetes d’Argentina, Astúries, Barcelona, Cadis, Equador, Índia, Madrid, Màlaga, Navarra i Tenerife, així com amb la valoració final d’un jurat compost Marc Tenesa (Barcelona), Txema Seglers (Barcelona), Olivia Cabezas (Xile) i Albert Torras (Barcelona). Marta Pérez Sierra va ser la guanyadora del festival i Maria Arrazola va quedar finalista.

L’audiència ha rebut amb molt d’entusiasme aquesta iniciativa. Més de 14.000 persones d’arreu del món van seguir en directe la primera edició del festival a través de l’emissió per les xarxes socials i centenars de persones es van connectar al senyal FM i l’App de Gran via Ràdio. A través d’aquest festival es van contextualitzar i visibilitzar temàtiques com la duresa de l’exili i la riquesa lingüística i cultural que les persones refugiades porten a les diferents ciutats d’acollida. Els dotze participants van llegir els seus poemes en la seva llengua materna i això va permetre enriquir encara més el missatge que es volia traslladar a l’audiència mitjançant la fusió de la poesia i la ràdio.

A més del festival, el PEN Català va tenir l’oportunitat de commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades, de manera indirecta, a través d’altres actes reivindicatius com la conversa entre Oriol Amorós (Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania), Chakir el Homarni (Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies) i els activistes hondurenys Milthon Robles i Jessenia Lagos. També ens vam sumar al manifest pel “DMPR 2020” publicat per Barcelona Ciutat Refugi.

Pots escoltar tots els podcasts del festival aquí!