La desena edició del festival manresà Tocats de Lletra va cedir la recaptació en taquilla inversa de l’acte multidisciplinari “Deshabitades” a projectes del PEN Català. Amb aquesta donació, l’entitat ha pogut editar una plaquette de l’escriptora turca Aslı Erdogan, que serà presentada i distribuïda al Tocats de Lletra 2017. Gràcies a les complicitats teixides en l’edició de 2016, l’entitat ha esdevingut organitzadora i participarà enguany en tres actes. El festival Tocats de Lletra ha esdevingut una proposta consolidada i esperada dins l’univers de la cultura i les lletres. L’edició 2017 proposa un conjunt d’espectacles amb la poesia i el sentiment com a protagonistes. Els actes amb participació del PEN Català d’aquest any són: dijous 19, “Jo em donaria a qui em volgués”; dijous 26, “Intempèries”; i divendres 27, “Nocturns”. El PEN Català destinarà la recaptació de la taquilla inversa de les tres activitats a finançar projectes d’escriptors refugiats.

Ocells de fusta és el títol d’un relat escrit el 1997 per Aslı Erdogan. Dos anys abans, aquesta enginyera i física turca, nascuda el 1967, havia abandonat una brillant carrera científica per dedicar-se a la literatura. Va passar dels acceleradors de partícules del CERN, a Ginebra, a les històries de ficció. Algunes de les seves novel·les, com La ciutat de la capa carmesí i El mandarí miraculós, han estat profusament llegides, comentades i traduïdes. La revista francesa Lire l’ha inclosa a la llista dels «cinquanta escriptors del futur».

Ocells de fusta conta unes hores de la vida de sis dones que viuen en un sanatori per a afectades de malalties pulmonars, a la Selva Negra. Tres de les dones són alemanyes i tres són estrangeres: una croata de Bòsnia, que porta a la pell els records de la guerra, una argentina esposa d’un desaparegut i una turca que ha patit presó i tortures. No és, però, un relat polític. O ho és només en una petita part. És una hipnòtica història sobre el dolor, sobre la vida, sobre el desig, sobre la llibertat en tots els sentits. Hi ha un moment en què Filiz, la pacient turca, recorda una heroïna de Txèkhov que volia esdevenir un ocell. Ella, però, sent que només pot ser un ocell de fusta. «Un ocell inanimat, desvalgut, ridícul, amb unes ales que no serveixen per volar sinó només per emetre sons mecànics.»

El 16 d’agost de 2016, Aslı Erdogan va ser detinguda a Istanbul, juntament amb més de vint periodistes i empleats de la revista Özgür Gündem, un mitjà d’esquerres que informa amb veracitat sobre el conflicte kurd. Després de diversos mesos a la presó, Aslı Erdogan ha estat alliberada, però la seva situació judicial continua sent molt incerta.

Accedeix a la plaquette en versió digital:

Ocells de fusta