L’escriptora i activista turca Zeynep Oral és la guanyadora del VII Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català, que atorga cada any el PEN Català a un escriptor o escriptora que hagi patit o pateixi persecució al seu país per les seves paraules i escrits.

Zeynep Oral és escriptora, crítica teatral, editora cultural, activista per la pau i advocada pels drets de les dones. Nascuda a Istanbul el 1946, va graduar-se a l’American Girls College de Izmir (1964), a l’École Supérieure de Journalisme de París (1966) i a l’Institut des Études Théatrales de la Universitat Sorbona de París (1964-67). El 1972 va fundar Milliyet “Cultural Review” (revista bimensual sobre art i cultura) i en va ser editora en cap fins al 2001. Des del 2001 treballa per “Cumhuriyet” diàriament. És presidenta del PEN Turquia i vicepresidenta honorífica de l’AICT (Associació Internacional de Crítics Teatrals).  Autora de 18 llibres, entre els quals trobem contes, una col·lecció d’assaigs, biografies, diaris de viatge i recerca sobre dones, drets humans i cultura.

L’acte de lliurament del premi va tenir lloc dissabte 19 de novembre, al Museu de Menorca de Maó, amb una conversa entre l’escriptora turca Zeynep Oral i el vicepresident del PEN Català a les Illes, Miquel Àngel Llauger, sota el títol “Turquia: la paraula emmordassada”. Durant l’acte, la guanyadora va rebre aquesta distinció i una escultura realitzada per l’escultor menorquí Maties Sansaloni. El programa es va completar amb “Autoritarisme i censura a Turquia”, una conversa entre l’escriptora turca i la periodista Carme Colomina, celebrada dilluns 21 de novembre a Barcelona al CCCB. Podeu recuperar la conferència íntegra en anglès en aquest enllaç.

Carme Arenas, presidenta del PEN Català, Zeynep Oral, guanyadora, i Miquel Àngel Maria, Conseller de Cultura del CIME.

 

El Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català es concedeix en el marc de la celebració del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, que impulsa el PEN Català, i que enguany es celebra a Menorca i Barcelona. L’objectiu és difondre la tasca del PEN Català en aquest àmbit i sensibilitzar la ciutadania sobre els casos de vulneració del dret a la llibertat d’expressió arreu del món, així com defensar els drets dels escriptors i escriptores a expressar-se lliurement. Aquesta és la setena edició del premi, instituït per l’entitat l’any 2010. Des d’aleshores, l’han rebut Normando Hernández (2010), escriptor cubà; Salem Zenia (2011), escriptor algerià en llengua amaziga; l’africà Kously Lamko, del Txad (2012); Easterine Kire (2013), escriptora de Nagalàndia i, de manera extraordinària, l’Assemblea de Docents de les Illes (2013); Dessale Berekhet, d’Eritrea (2014) i l’any 2015, el periodista i cineasta iranià Ahmad Jalali Farahani.

Premi Veu Lliure