Des de 1922, defensem la llibertat d'expressió i els drets lingüístics, salvaguardem el patrimoni literari català i promovem el diàleg intercultural.
El PEN Català acull durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat com a conseqüència dels seus escrits.
Promovem la traducció literària per tal de superar la barrera de la diferència idiomàtica que impedeix la comprensió entre els pobles. Treballem tant per difondre la literatura catalana en altres llengües com per prestar suport a la traducció de les obres de la literatura universal al català.
Treballem per l’afirmació i la defensa dels drets lingüístics. El PEN Català va impulsar la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, signada per 41 centres PEN, 66 ONG i 41 experts en drets lingüístics de tot el món.
El PEN Català fa un seguiment de les violacions dels drets humans comeses contra escriptors, editors, traductors i periodistes de tot el món i organitza campanyes en favor seu.
Vols estar informat de les nostres publicacions i activitats a través de la newsletter?
Pots ser soci o sòcia de ple dret si ets escriptor de qualsevol branca, periodista, editor o traductor i comparteixes els valors fundacionals del PEN.
Si no ets escriptor i vols sumar-te a la defensa de les llengües i la llibertat d’expressió pots formar part del Cercle d’Amics del PEN.
Ajuda’ns a seguir defensant la llengua i la llibertat d’expressió.
Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )
Josep Carner i Puig-Oriol
1959 - 1965
Jordi Rubió i Balaguer
1965 - 1968
J. V. Foix i Mas
1968 - 1973
Quan fou elegit president del PEN Català, ja era un investigador important pel que fa a literatura, sobretot catalana, i història; havia estat i era un professor de talla excepcional (tant durant la República com durant el franquisme); i un treballador infatigable en la creació d’institucions culturals. Rubió i Balaguer (Barcelona 1887 – 1982), tot just doctorat en Filosofia i Lletres el 1907, fou secretari de l’Institut d’Estudis Catalans, creat de poc, del qual esdevingué membre l’any 1942 i president el 1968. Com a professor, exercí un lectorat de Filologia Hispànica a la Universitat d’Hamburg (1911-1913); ensenyà a l’Escola de Bibliotecàries (que ell organitzà i dirigí, com també les Biblioteques Populars i el servei de biblioteques del front); professà a la Universitat de Barcelona (durant uns anys dita Autònoma) i als Estudis Universitaris Catalans (abans i després de la guerra). Com a investigador, destaquem De l’Edat Mitjana al Renaixement: Figures literàries de Catalunya i València (1948), Història de la literatura catalana, dintre una obra de Díaz-Plaja sobre les literatures hispàniques (1949-58) i La cultura catalana del Renaixement a la Decadència (1964), a més d’estudis sobre biblioteques i la seva classificació, biblioteconomia, estudis sobre les Grans Cròniques catalanes, sobre l’obra de Ramon Llull, sobre la Cancelleria Reial, l’humanisme a Catalunya, i un llarg etcètera.
Jordi Rubió i la junta que ell presidia enfocaren el repte de reconstituir el PEN dintre del país, esquivant la persecució franquista. Per això era imprescindible tenir un tacte excepcional i establir una relació constant entre el PEN Català a l’exterior (mantingut per Josep M. Batista i Roca, que el mantingué fins a 1973) i a l’interior, en un moment en què la lluita per la democràcia a Catalunya i a Espanya era cada vegada més efectiva.