Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Ciutat refugi

Barcelona

Barcelona va ser una de les ciutats presents a la primera Assemblea General de l’ICORN el 2006. Ja havia estat un dels membres més antics de l’anterior Xarxa de Ciutats d’Asil, fins que es va dissoldre el 2005. La ciutat va celebrar amb escreix la creació d’una nova xarxa, que permetria continuar oferint refugi als escriptors perseguits tot proporcionant-los un lloc segur i un entorn cultural que estimulés la seva activitat creativa i literària. Raffaella Salierno, directora del programa Escriptor Acollit del PEN Català, va ser escollida com a membre del Consell Assessor en aquella primera Assemblea de l’ICORN a Stavanger, i va representar Barcelona com a ciutat refugi. Salierno va formar part del Consell de l’ICORN fins el 2013.

El primer escriptor convidat que va acollir Barcelona després de la creació de l’ICORN va ser l’autor amazic Salem Zenia (Algèria, 2007-2009), seguit de Sihem Bensedrine (Tunísia, 2010-2011), Bàssem Al-Nabriss (Palestina, 2012-2014), Ugar (Síria, 2015) i Irakli Kakabadze (actualment).

El novembre de 2007, la ciutat de Barcelona i el PEN Català van organitzar l’Assemblea General de la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi, Escriure sense Por: Llibertat d’Expressió, on es va anunciar oficialment el projecte Shahrazad de l’ICORN, finançat per la Convocatòria Cultura 2007 de la UE, que era un projecte de cooperació de cinc anys entre Barcelona, Brussel·les, Frankfurt, Norwich, Estocolm i Stavanger, ciutats membres de l’ICORN. La conferència de cloenda de la trobada, La imatge i la paraula, la va fer Nadine Gordimer, que havia estat guardonada amb un premi Nobel.

La ciutat de Barcelona és coneguda pel seu compromís amb totes les arts. Pel que fa a la literatura, la ciutat ofereix un gran ventall d’esdeveniments durant tot l’any. Un dels més importants és Sant Jordi, el 23 d’abril, conegut també com el dia del llibre i la rosa, que és una festa d’allò més popular en la qual els carrers principals de totes les ciutats s’omplen de gent que busca llibres a les parades de les llibreries i fa cua per obtenir la signatura del seu escriptor preferit; el Festival Kosmopolis cada dos anys; la Setmana de la Poesia al maig; La Setmana del Llibre en Català al setembre i la Trobada de Novel·la Negra al gener.

Escriptors acollits a la ciutat

Juan Daniel Treminio Rayo

Sébaco, Matagalpa (Nicaragua)

Milthon Robles

San Pedro Sula (Hondures)

Irakli Kakabadze

Tbilisi, Geòrgia

Ugar

Síria

Salem Zenia

Freha (Cabília, Algèria)

Tots els escriptors acollits